31 januari 2016

Kardemummabullar

Bullar

Hörrni!! Jag har äntligen hittat ett recept på kardemummabullar som smakar precis som dom man kan köpa i affären. Löjligt goda!! Till och med jag kunde inte nöja mig med en när dom kom ut ur ugnen precis. Helt fantastiska!! Är det något recept ni ska prova så är det helt klart detta :) (om ni gillar kardemumma vill säga) Var noga med att alla ingredienser är rumstempererade innan du börjar.
 
Raskdeg
50 g jäst (rumstemp)
5 dl mjölk (rumstemp)
0,75 dl socker
4 dl vetemjöl
 
Bortgörning
raskdeg
13,5 dl vetemjöl
0,75 dl vit sirap
0,5 dl socker
1,5 msk kardemumma (jag använder alltid hela kärnor som jag mortlar. Det blir mycket mer smak då)
200 g smör (rumstemp)
1 st äggula (rumstemp)
1 tsk salt
 
Fyllning
100g mandelmassa
0,75 dl socker
175 g smör
2 msk kardeumma
0,75 dl vetemjöl
 
Garnering
1 ägg, lätt uppvispat med lite vatten
2 dl råsocker
2,5 msk grovmalen kardemumma
 
Gör såhär:
1. Raskdeg: Smula sönder jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen har löst sig. 
2. Rör ner mjöl och socker och låt sedan stå i ca 30 minuter.
3. Bortgörning: Blanda i alla ingredienser i raksdegen och kör med bakmaskin i 20 minuter. Låt sedan jäsa i 40 minuter. 
4. Fyllning: Riv mandelmassan och rör sen i alla de övriga ingredienserna till fyllningen. 
5. Kavla ut degen till en rektangel och bre på fyllningen. Vik därefter degen dubbel och skär långa remsor (om du vill göra små knyten som jag har gjort) Det går också bra att göra vanligt rullade bullar. 
6. Lägg bullarna på en plåt med bakpapper och låt jäsa 1-1,5 timme eller tills de är dubbel storlek. 
7. Garnering och pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg som du blandat med lite vatten. Blanda farinsocker och kardemumma och strö över bullarna. 
8. Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 10 minuter.