God kväll på er!
 
Just nu befinner jag mig i Borås och har klarat av mina två första dagar på räddningstjänsten här. Det är ett sommarvikariat på sex veckor och jag tror att det kommer bli sex bra veckor. Gänget som jag arbetar med verkar vara riktigt härliga och så även hela organisationen. Änsålänge har det mest varit introduktion och information men redan imorgon ska jag få följa med ut på första tillsynen. Tanken är att jag ska följa med de andra på tre tillsyner och sen om det går som tänkt så ska jag börja göra egna tillsyner. Att göra tillsyn inom räddningstjänsten innebär att man åker ut till olika byggnader/verksamheter/anläggningar och liknande och kontrollerar hur brandskyddet ser ut. Jag har bara varit med andra ute på tillsyner innan så det ska bli extra kul att få göra egna tillsyner. Sen kommer jag ha två sidoprojekt också när jag inte gör tillsyner och även följa med de andra på andra uppdrag. Och som många kanske undrar så har jag redan blivit introducerad till innebandyn och det verkar som att det kommer bli en hel del av den sorten, vilket jag verkligen inte säger nej till :) 
 
Skolan slutade vi i torsdags och sen var det bara att packa ihop allt och ta sig hemåt mot jönköping och förbereda för midsommarafton. Midsommarfirandet började med en lunch tillsammans med annie och rasmus. Sen åkte vi upp till stadsparken och mötte upp jossan, mattias, moa och rasmus och åt glass/drack öl. Vi hade tänkt att dansa runt midsommarstången men det var inte så bra firande däruppe tyvärr. Sen åkte vi tillbaka hem till mig och åt jordgubbstårta vilket var mycket uppskattat. Till tårtan anslöt även emil och julia. Och vilket väder till det! Det var längesen jag upplevde en så bra midsommar rent vädermässigt. Resten av kvällen spelade vi kubb, drack bubbel, åt massa mat, spelade mer kubb, skrattade och pratade till långt in på kvällen. En helt fantastisk dag! Så bra som det bara kan bli :) Men jag hade inte förväntat mig något annat heller. De här människorna är bara helt underbara, det är aldrig tyst och det är aldrig några problem utan vi hjälps åt med allt. Självklart finns det bilder från dagen! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och så självklart kommer det efterlängtade receptet på jordgubbstårta som jag gjorde både till min basgrupp på torsdagen och till midsommarafton. 
 
Jordgubbstårta
Jag gör här en varmvispad tårtbotten. Varför jag gör det är för att den blir mycket luftigare än en kallvispad (vanlig) och den smular dessutom mindre. Sen lägger jag på en citronkräm, jordgubbar, grädde och vaniljkräm. 
 
Botten
4 ägg
170 g socker (2 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
0,5 citron, zest
 
Gör såhär:
1. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver i en bunke. 
2. Blanda ägg och socker i en värmetålig bunke och sätt över ett vattenbad. Värm tills det är fingervarmt och tills du känner att det inte är några sockerkorn kvar. 
3. Ta av från vattenbadet och vispa direkt med elvisp tills smeten är vit och fluffig (ca 5 min). 
4. Sikta i omgångar i mjölblandningen och vänd försiktigt runt med en slickepott. 
5. Vänd sist i citronzesten. 
6. Smörj och mjöla en rund springform (ca 24 cm i diameter). Klipp ut bakpapper i en cirkel som passar botten av formen och lägg i. Häll därefter i smeten
7. Grädda mitt i ugnen på 200°C i 20-23 minuter. Känn med en sticka när den är torr. Låt svalna. 
 
 
 
 
Vaniljkräm (Bildförklaring finns här: )
60 g äggula (4)
85 g socker (1 dl)
25 g maizena (0,5 dl)
1,5-2 tsk vaniljsocker
250 g mjölk (2,5 dl)
20 g smör
 
Gör såhär: 
1. Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. 
2. Koka upp mjölk tillsammans med vaniljsocker
3. Häll mjölken över äggulesmeten samtidigt som du rör kraftigt. 
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt koka upp under kraftig omrörning (det bränns lätt)
5. När det kokat upp så låter du det koka på svag värme under ständig omrörning i ca 2 min.
6. Häll i en skål
7. Blanda i smöret och plasta tätt med plastfolie så att du slipper få en hinna på krämen. 
 
Citronkräm
100 g citronjuice (1 dl)
40 g äggula (2)
50 g vatten (0,5 dl)
85 g socker (1 dl)
15 g maizena (0,25 dl)
25 g smör
 
Gör såhär:
1. Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. 
2. Koka upp citronjuice tillsammans med vatten.
3. Häll citronblandningen över äggulesmeten samtidigt som du rör kraftigt. 
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt koka upp under kraftig omrörning (det bränns lätt)
5. När det kokat upp så låter du det koka på svag värme under ständig omrörning i ca 2 min.
6. Häll i en skål
7. Blanda i smöret och plasta tätt med plastfolie så att du slipper få en hinna på krämen. 
 
Montering
ca 1L jordgubbar
ca 1 dl citronkräm
5 dl vispad grädde
vaniljkräm
Tårtbotten
 
Gör såhär:
1. Skär tårtbotten i tre delar. 
2. Bred på citronkräm på den första botten
3. Skiva några av jordgubbarna och lägg på citronkrämen.
 
4. Lägg på lite grädde för att stabilisera jordgubbarna och för att nästa botten ska fastna.
 
5. Lägg på nästa botten
 
6. Bred på ett lager vaniljkräm (vispa vaniljkrämen några sekunder med elvispen, den blir lättare att arbeta med då). 
 
7. Blanda resterande vaniljkräm med grädden
8. Bred på ett lager av vaniljgrädden
 
9. Lägg på nästa botten
 
10. Bred på ett tunt lager med vaniljgrädden på hela tårtan. Ställ in i kylen en liten stund. På det sättet så klistrar du fast alla smulor så att det inte kommer i det yttersta lagret
 
12. Bred på resten av grädden eller spritsa. Jag gjorde olika på mina båda tårtor som du kan se här nedan. 
13. Dekorera med jordgubbar. 
(Det är bra att göra tårtan en stund innan ni ska äta den så att den hinner sätta sig. Den ena gjorde jag kvällen innan och den blev mest saftig och smakerna hade hunnit sätta sig bra).