Hej på er!

De här bullarna bakade jag för ett tag sen. Helt magiska! Jag använde min vanliga vetedeg som grund. Fyllningen blev först en vanlig smörfyllning med kardemumma och sen en klick vaniljkräm och rabarberkompott på varje bulle innan gräddning. Jag använde rabarberkompotten som blev över när jag gjorde min rabarbersirap för någon vecka sedan (perfekt att spara i frysen och ta fram till ex såna här bak). Annars kan du använda receptet på snabb rabarberkompott från rabarberrulltårtan i detta inlägg. Du kan dock behöva göra dubbel sats av den kompotten. 
 
Som sagt, receptet på vetedegen är samma som jag använt nu flera gånger och det som är speciellt med detta recept är:
  • Man bearbetar degen relativt länge i bakmaskin så degen blir elastiskt. Det är bra att göra detta för att de inte ska bli kompakta. 
  • Man använder kall degvätska och låter degen vila/kylas i kylskåp så jästen får komma igång långsamt.
  • När jag har bakat ut bullarna så jäser man dom som vanligt. Fast jag använder ugnen till jäsning. Sätt då ugnen på den lägsta temperaturen (50 grader), sätt en behållare med vatten längst ner i ugnen. Sätt in plåtarna i ugnen och stäng därefter av ugnen. På detta sätt får du som ett fuktigt jässkåp. 
Vetedeg
50 g jäst
360 g vatten kallt
820 g vetemjöl special
140 g socker
140 g smör rumstempererat
18 g kardemummakärnor (stöt i en mortel)
11 g salt
1 litet ägg
 
Fyllning
175 g rumstempererat smör
105 g florsocker
6 g vaniljsocker
6 g kardemummakärnor (stöt i en mortel)
 
Sockerlag
1 dl vatten 
1 dl socker
 
Gör såhär: 
1. Lägg jästen i en degbunke. Häll över vattnet och rör så jästen löses upp. Lägg i alla övriga ingredienser till vetedegen i bunken. 

2. Kör degen i en bakmaskin. Först 5 minuter på låg hastighet så degen blandas ordenligt och sen 5-10 minuter på medelhastighet. 

3. Platta ut degen till en rektangel, plasta in med plastfolie och lägg på en bricka/skärbräda. Ställ in degen i kylen 1-2 timmar för att vila. Gör under tiden fyllningen, sockerlagen och vaniljkrämen.
 
4. Fyllning: Blanda alla ingredienser till fyllningen. Det är lättast att göra detta med en elvisp eller degblandare. Använd degkrokar isåfall (inte vispar) eftersom du inte vill få in någon extra luft i fyllningen. 

5. Sockerlag: Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp. Sockret ska ha löst sig i vattnet. Ställ åt sidan och låt svalna. 

6. Vaniljkräm: Se recept längst ner i inlägget. 

7. Ta ut degen ur kylen och ta upp degen på mjölat bord. 

8. Tryck på degen lite lätt för att få bort luftbubblor.

9. Börja kavla ut degen. Lyft på degen då och då för att få bort spänningen i degen och för att lägga mer mjöl under om det behövs. 

10. Bred på fyllningen.

11. Vik över en tredjedel av degen och därefter över den andra tredjedelen. 

12. Kavla lätt och dela därefter degen i centimeterbreda remsor. 

13. Snurra ihop till bullar och lägg i bullformar på en plåt. 

14. Låt jäsa i 1-2 timmar. Bullarna ska bli ca dubbelt så stora. 

15. Sätt ugnen på 250 grader (eller 220 grader varmluft) och låt den komma upp i temperatur. 

16. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Spritsa försiktigt i ca 1 msk vaniljkräm i mitten av varje bulle. Klicka på lite rabarberkompott. Strö ev över krossad kardemumma som du blandar med farinsocker. 

17. Sänk temperaturen på ugnen till 210 grader (eller 190 grader varmluft) och baka bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter. 

18. Ta ut bullarna och pensla dom direkt med sockerlag. 
 














Vaniljkräm 
2-3 tsk vaniljsocker
50 g strösocker
250 g mjölk
60 g äggula (ca 3 st)
15 g maizena
15 g smör
 
Gör såhär: 
1. Blanda äggulorna, 25 g socker och maizena i en bunke
2. Blanda mjölken och vaniljsocker i en kastrull och koka upp (om du har vaniljstång så skär du en skåra i den, skrapar ur fröna och lägger i både fröna och stången i mjölken).
3. När mjölken kokat upp häller du det över äggblandningen samtidigt som du vispar (smidigast är om du lägger en disktrasa under bunken så kan du vispa och hälla samtidigt utan att bunken flyttar på sig). Var nog med att vispa hela tiden så att det inte blir äggröra.
4. När det är ihopvispat häller du tillbaka allt i kastrullen och låter det småputtra på medelvärme tills den tjocknat till en kräm. Ta då bort kastrullen från plattan och häll över i en annan skål. 
5. Blanda i smöret och plasta sedan tätt innan du ställer in den in kylen. Låt vaniljkrämen svalna.