Hej på er!
Eftersom jag alltid bakar lussekatter och lussebullar efter samma recept så måste jag bara påminna er om detta återigen för tredje året 😋 riktigt saftiga och goda!
När man bakar lussekattar och saffransbullar så finns det några knep som är extra viktiga att tänka på:
- Lägg russinen i vatten kvällen innan du ska baka. Detta mjukar upp russinen och minskar risken för att russinen ska ta vätska från degen och göra den torr.
- Mortla saffranet tillsammans med lite strösocker och lägg i någon tesked konjak eller vodka. Detta kan göras kvällen innan men blir bara bättre ju tidigare du gör det. Detta görs för att få ut mer smak från saffranet.
- Använd rumsvarmt smör istället för att smälta smöret. Ta ut smöret kvällen innan för att det ska bara rumsvarmt när du ska baka.
- Se till att alla ingredienser är i rumstemperatur när du börjar baka.
- När du gör lussekatter så ska bullarna penslas med ägg efter att du bakat dom. Detta minskar risken för att lussekatterna blir torra. Gör du bullar med någon sorts fyllning går det bra att pensla dom innan bakning.(blanda i lite vatten i det uppvispade ägget för att lättare kunna pensla)
Fördeg
500 g (5 dl) Mjölk (rumstemperatur)
500 g (ca 8 dl) mjöl
40 g jäst (rumstemperatur)
500 g (ca 8 dl) mjöl
40 g jäst (rumstemperatur)
200 g socker
1 g saffran
Gör såhär:
1. Blanda mjölk, mjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i bakmaskin i 15 minuter.
2. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter
1. Blanda mjölk, mjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i bakmaskin i 15 minuter.
2. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter
Efter jäsning
1 tsk salt
500 g (ca 8 dl) mjöl
200 g smör (rumstemperatur)
Gör såhär:
3. Tillsätt mjöl och salt till fördegen och bearbeta väl, i maskin eller för hand, till en seg deg.
4. Knåda in lite smör i taget. När allt smör är inarbetat är degen färdig att använda för att forma bullar.
4. Knåda in lite smör i taget. När allt smör är inarbetat är degen färdig att använda för att forma bullar.
5. lussekatter: Forma till lussekatter och sätt dit de blötlagda russinen.
Saffransbullar: Kavla ut degen till ca 1 cm tjock och bre på någon av de föreslagna fyllningarna nedan. Rulla ihop degen och skär till bullar.
Saffransbullar: Kavla ut degen till ca 1 cm tjock och bre på någon av de föreslagna fyllningarna nedan. Rulla ihop degen och skär till bullar.
6. Låt jäsa i 2 h.
7. Sätt på ugnen på 230 grader.
8. lussekatter: Dessa penslas efter gräddning.
Saffransbullar: Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med lite vatten. Strö på hackade nötter (pistage/mandel/hasselnötter) och pärlsocker.
Saffransbullar: Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med lite vatten. Strö på hackade nötter (pistage/mandel/hasselnötter) och pärlsocker.
9. Grädda mitt i ugnen, 6-10 minuter beroende på ugn.
10. Pensla lussekatterna direkt när de kommit ut ur ugnen så att ägget koagulerar av värmen.
Fyllningar:
1. 100 g mandelmassa, 100 g smör, 0,5 dl socker, hackade nötter (pistage/mandel/hasselnötter).
Blanda ihop alla ingredienser.
2. 150 g mandelmassa, 3 msk mjölk, 1 bittermandel (finriven), 150 g smör, 1 dl sötmandel (finhackad), 1 dl pistagemandel (finhackad)