Hej på er!
Så kom åter den dagen då det var dags att klämma i sig en semla eller två. Konstigt nog har jag ändå inte ätit en enda semla idag, dock klämde jag 3-4 stycken förra veckan så jag tror ändå att jag har grundat ordentligt inför den här dagen. Men jag fick ändå feeling när jag kom hem från jobbet idag så jag slängde ihop lite semlor. Receptet som jag använder är samma som jag har använt de senaste tre åren och det ger helt ljuvliga semlor som smakar precis som de gör på konditori. Riktigt saftiga, luftiga vetebullar.. en fyllning gjord av mandelmassa, vaniljkräm och kardemumma och sen en massa härlig vispad grädde ovanpå.
Så hörrni, här har ni det gyllene receptet :)

Vetedeg - fördeg
200 g mjölk (2 dl)
260 g vetemjöl (4 dl)
25 g jäst
Tillsätt till fördeg
160 g vetemjöl (3 dl)
55 g ägg (1)
2 g salt (0,5 tsk)
5 g kardemumma, mald (1 msk) jag använder alltid hela kardemummakärnor som jag maler i en mortel
100 g smör, rumstempererat
85 g socker (1 dl)
Gör såhär:
1. Värm upp mjölken till ungefär fingervarmt.
2. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt mjölet
3. Kör fördegen i maskin tills den har gått ihop till en deg.
4. Låt degen vila i 15 minuter
5. Blanda i de övriga ingredienserna. Kör i maskin på låg hastighet i någon minu. Öka därefter hastigheten och kör i 15 minuter.
6. Dela degen i 14 bitar (varje bit ska vara ca 60 g)
7. Rulla till bollar och lägg på en plåt. Låt jäsa i 1,5-2 timmar under bakduk.
8. Grädda mitt i ugnens på 210 grader i ca 8-10 minuter.


Vanilj- och mandelfyllning
300 g mandelmassa
5 g kardemumma, mald (1 msk)
70 g äggula (4-5 st)
90 g socker (1 dl)
30 g maizena (0,5 dl)
2 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång
250 g mjölk (2,5 dl)
15 g smör
Gör såhär:
1. Blanda kardemumma, äggulorna, socker och maizena i en bunke
2. Blanda mjölken och vaniljpulver i en kastrull och koka upp (om du har vaniljstång så skär du en skåra i den, skrapar ur fröna och lägger i både fröna och stången i mjölken).
3. När mjölken kokat upp häller du det över äggblandningen samtidigt som du vispar (smidigast är om du lägger en disktrasa under bunken så kan du vispa och hälla samtidigt utan att bunken flyttar på sig). Var nog med att vispa hela tiden så att det inte blir äggröra.
4. När det är ihopvispat häller du tillbaka allt i kastrullen och låter det småputtra på medelvärme tills den tjocknat till en kräm. Ta då bort kastrullen från plattan och häll över i en annan skål.
5. Blanda i smöret och plasta sedan tätt innan du ställer in den in kylen. Låt vaniljkrämen svalna ca 2 timmar i kylen.
6. Riv mandelmassan och blanda i lite i taget av vaniljkrämen tills du får en slät kräm.


Montering
3 dl vispad grädde
florsocker
Gör såhär:
1. Klipp ett lock på Bullen med hjälp av en sax. Jag brukar klippa tre gånger så får du ett triangelformat lock.
2. Spritsa i mandel- och vaniljkrämen
3. Spritsa på grädden
4. Pudra över florsocker
Enjoy!! :)


