Hej på er!
Jag provade för någon dag sen att göra bullar med en karlsbaderdeg för första gången. Karlsbaderdeg är en lite lyxigare bulldeg med mer smör i än vanlig bulldeg. Jag tycker det gjorde bullarna lite mer krispiga på nåt sätt. Riktigt riktigt goda blev dom! Dessutom ett plus att degen inte ska jäsa så mycket, om man jämför med de bullar jag har provat de senaste gångerna. Dessutom var degen jättelätt att arbeta med.
Jag hittade en fyllning från Roy fares med bla blåbär, färskost och citron som blev riktigt god. Jag hittade också en annan fyllning som jag ska prova nästa gång med bla äpple, mandelmassa, smör 😋 perfekt nu till hösten med alla äpplen.
Karlsbaderdeg:
50 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
660 g vetemjöl (11 dl)
85 g socker (1 dl)
180 g rumstempererat smör
10 g bakpulver (2 tsk)
6 g salt (1 tsk)
55 g ägg (1)
Ägg till pensling
Fyllning:
100 g rumstempererat smör
200 g färskost
90 g florsocker (1,5 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
30 g maizena (0,5 dl)
Rivet skal från 1 citron
200 g frysta blåbär
30 g maizena (0,5 dl)
Glasyr:
Vatten
Florsocker
Gör såhär:
1. Smula jästen i bunken.
2. Värm mjölken till fingervarmt, ca 37 grader. Häll den över jästen och rör tills jästen har löst sig.
3. Blanda i resten av ingredienserna till degen.
4. Arbeta degen i bakmaskin i ca 10 minuter.
5. Låt degen vila i 30 minuter med en handduk/plastfolie över. Gör under tiden fyllningen.
6. Fyllning: vispa smör och färskost fluffigt. Tillsätt de andra ingredienserna lite i taget. Vispa till bra konsestens. Tillsätt sist citronskalet.
7. Blanda blåbären med 30 g maizena i en skål.
8. Kavla ut degen till ca 40x50 cm på ett mjölat boed. Skär ut fyrkanter, ca 30 st.
9. Lägg en klick av fyllningen mitt på varje fyrkant. Lägg på några blåbär på varje klick med fyllning.
10. Vik in kanterna mot mitten. Lägg bullen i en pappersform och låt jäsa minst 60 minuter under duk.
11. Pensla bullarna med ägg.
12. Grädda mitt i ugnen på 220 grader i ca 8-10 min. Låt svalna helt.
13. Blanda florsocker och vatten tills du får en bra konsestens. Spritsa över de svalnade bullarna.











