
Hej på er!
Det här recepetet är perfekt om du inte vill lägga så mycket energi och tid på en riktigt god kaka som du kan variera i oändlighet. Antingen bakar du en brownie helt efter grundrecepetet, äter som den är eller med bär och vispad grädde. Om du vill göra lite mer och imponera med fina små bakelser så kan du göra som jag gjorde den här gången, spritsa på en vispad hallonpannacotta. Du kan också smaksätta brownien på olika sätt med ex kaffe (som i detta fall), nötter, kola, chokladkräm, hackad choklad.
En vispad hallonpannacotta smakar som vispad grädde fast mycket krämigare, fastare och med smak av hallon. Även denna går att variera i det oändliga med t.ex. andra bär, frukt, citrus, kryddor.
Den vispade pannacottan kan du ju också använda i så många fler bakverk, som efterrätt, på pajer, muffins, andra mjula kakor etc.
Brownie
200 g smör
2 dl socker (strösocker/muscovadosocker/farinsocker)
3/4 dl sirap (mörk eller ljus)
1,5 dl kakao
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
1-2 tsk espressopulver (valfritt)
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
Gör såhär:
1. Brynt smör: Smält smöret. När smöret är smält så låter du det puttra tills det blir gyllene i färgen. Akta bara så att det inte bränns.
2. Tillsätt socker och sirap till smöret och rör om.
3. Tillsätt kakao, salt, espressopulver och vaniljsocker och rör om.
4. Tillsätt mjölet och rör om
5. Tillsätt äggen och rör om.
6. Häll smeten i en form (ca 20x30 cm) med bakpapper.
7. Grädda mitt i ugnen på 175 grader, ca 15 minuter. Kakan ska vara lite dallrig i mitten. Alla ugnar är olika så håll koll under tiden den gräddas så att den inte gräddas för länge.
8. Låt svalna. Låt den gärna stå i kylen en stund innan den ska ätas.







Vispad pannacotta
3 gelatinblad
3 dl grädde
2 msk socker
150 g hallonpure (väg upp 200 g hallon. Mixa och sila)
Gör såhär:
1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
2. Koka upp grädde, socker och bärpure
3. Rör ner gelatinet. Häll över i en bunke och plasta. Ställ in i kylskåpet för att den ska svalna och sätta sig, 4-6 timmar, gärna över natten
4. Vispa pannacottan med en elvisp någon minut.






Montering
1. Dela brownien i mindre bitar
2. Klicka i den vispade pannacottan i en spritspåse/fryspåse. Om du har en tyll (sprits) hemma så använd den. Annars går bra att bara klippa hål på fryspåsen så blir det snyggare att spritsa med den än att bata klicka ut.
3. Spritsa på pannacotta på varje bit. Jag hade ingen citronmeliss hemma men har du det så är det alltid fint med ett grönt blad eller en ätlig blomma eller nåt sånt.



