Hej på er!
För några veckor sedan hade jag cookiesmaraton. Bakade 3 olika och de här var efter ett nytt recept. De blev helt magiska. Det salta mot den krispiga kolan och den sega chokladiga kakan :) perfekt match! Och de här är perfekta att ha i frysen o bara ta fram när det är fikadags. Tinar snabbt och är dessutom nästan ännu godare när dom är lite frysta!
Recept på cookies finns i hur många varianter och samsättningar som helst. De bästa är ju ändå när de är krispiga i kanterna och sega i mitten. I den här varianten så bryner man smöret först, detta för att smaken av brynt smör är så himla gott. Här gör man eget kolakross, vill du inte göra eget kolakross så köp någon typ av hårda kolakarameller och stöt sönder till mindre bitar. Detta gör ju att du kan variera smaken om du vill med olika typer av smaker på karamellerna. Tänk på att om du använder för mycket mjöl så blir kakan smulig och inte sådär seg som man vill. För lite mjöl kan göra att kakan flyter ut för mycket och blir platt.
Cookies med kolakross och salt
225 g brynt smör
200 g socker till kolakross
150 g ljust muscovadosocker
60 g mörkt muscovadosocker
100 g socker
2 ägg, rumstemperatur
1 tsk vaniljsocker
225 g mörk choklad
330 g mjöl
2 g bakpulver (3/4 tsk)
3 g bikarbonat (3/4 tsk)
6 g salt (1 tsk)
1 tsk espressopulver (valfritt)
Gör såhär:
1. Brynt smör: Bryn smöret tills det får en gyllenbrun färg och har en kolaaktig doft. Rör hela tiden så det inte bränner. När smöret skummar upp och sen lägger sig är det klart. Låt svalna någon minut.
2. Häll i sockret (vitt och muscovado) i kastrullen med smör och blanda. Låt detta stå i 30 minuter. (Ser inte så aptitligt ut jag vet...)


3. Karamell: Häll i 220 g vanligt vitt socker i en torr stekpanna. Smält sockret på medelvärme. Avvakta i början med att röra så att det kommer igång och smälta ordenligt, se till att det inte bränns dock. Det kommer vara klumpar till och från men fortsätta smälta och röra ibland så kommer det bli helt slätt och smält tillslut. När allt socker har smält så häller du ut det på en plåt eller liknande. Jag använde en ugnsform i metall och satte den på ett grytunderlägg. Tänk på att karamellen blir väldigt varm. Låt svalna så att karamellen blir hård.


4. När smör- och sockerblandningen har stått i 30 minuter så ska du vispa den i ca 3 min. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vaniljsockret och vispa på låg hastighet mellan.
5. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och espressopulver i en annan bunke.
6. Blanda ner mjölblandningen i smörsmeten.
(Ta inte allt mjöl på en gång utan känn efter så att du får en bra konsistens. När jag gjorde dom så använda hela mjölmängden.)
(Ta inte allt mjöl på en gång utan känn efter så att du får en bra konsistens. När jag gjorde dom så använda hela mjölmängden.)
7. Hacka chokladen grovt och rör ner i smeten.
8. Krossa karamellen och rör i den i smeten.
9. Ställ in smeten i kylen i 30 minuter.






10. Klicka ut smeten (antingen med hjälp av två matskedar eller en glasskopa) på en plåt med bakpapper. Tänk på att de flyter ut så att du inte lägger dom för tätt, ca 9 kakor per plåt brukar vara bra.
11. Grädda kakorna mitt i ugnen på 180 grader (160 grader varmluft) i ca 12 minuter.
12. Sprinkla direkt havssalt över kakorna. Låt svalna.



