Hej på er!
Livet har återgått till det normala igen.. lite för snabbt, med jobb och allt som vanligt. Fillipinerna känns redan längesen.
Förra veckan bakade jag egna semlor, vilket blev väldigt uppskattat. Den här gången provade jag ett annat recept på bullarna men använde samma fyllning som tidigare år. Fyllningen är nog det mesta med hela semlan 😍 vaniljkräm smaksatt med kardemumma som blandas med riven mandelmassa!
Receptet på vetedegen till själva bullen är samma recept som jag använde till kanelbullarna som jag gjorde senast. Det som är speciellt för den här bakningen är:
- Man bearbetar degen relativt länge i bakmaskin så degen blir elastiskt. Det är bra att göra detta för att de inte ska bli kompakta.
- Man använder kall degvätska och låter degen vila/kylas i kylskåp så jästen får komma igång långsamt.
- När jag har bakat ut bullarna så jäser man dom som vanligt. Fast jag använder ugnen till jäsning. Sätt då ugnen på den lägsta temperaturen (50 grader), sätt en behållare med vatten längst ner i ugnen. Sätt in plåtarna i ugnen och stäng därefter av ugnen. På detta sätt får du som ett fuktigt jässkåp.
Vetedeg
50 g jäst
360 g vatten kallt
820 g vetemjöl special
140 g socker
140 g smör rumstempererat
18 g kardemumma (stöt i en mortel)
11 g salt
1 litet ägg
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienser till vetedegen i en bunke.
2. Kör degen i en bakmaskin. Först 5 minuter på låg hastighet så degen blandas ordenligt och sen 10 minuter på medelhastighet.
3. Platta ut degen till en rektangel. Plasta in den och lägg den på en bricka. Ställ in degen i kylen 1-2 timmar för att vila. Gör under tiden fyllningen. (Recept här nedanför)
4. Ta ut degen ur kylen och ta upp degen på mjölat bord.
5. Tryck på degen lite lätt för att få bort luftbubblor.
6. Dela degen i bitar (jag gjorde lite mindre bullar den gär gången ca 40 g per bit, annars är 60 g per bit normalstort)
7. Rulla till bollar och lägg på en plåt. Låt jäsa i 1,5-2 timmar tills de är dubbel storlek. (Prova gärna att använda ugnen för jäsning som jag beskriver i punkt 3 ovanför).
8. Grädda mitt i ugnen på 225 grader (200 varmluft) i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler.






Vanilj- och mandelfyllning
300 g mandelmassa
5 g kardemumma, mald (1 msk)
70 g äggula (4-5 st)
90 g socker (1 dl)
30 g maizena (0,5 dl)
2 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång
250 g mjölk (2,5 dl)
15 g smör
Gör såhär:
1. Blanda kardemumma, äggulorna, socker och maizena i en bunke
2. Blanda mjölken och vaniljpulver i en kastrull och koka upp (om du har vaniljstång så skär du en skåra i den, skrapar ur fröna och lägger i både fröna och stången i mjölken).
3. När mjölken kokat upp häller du det över äggblandningen samtidigt som du vispar (smidigast är om du lägger en disktrasa under bunken så kan du vispa och hälla samtidigt utan att bunken flyttar på sig). Var nog med att vispa hela tiden så att det inte blir äggröra.
4. När det är ihopvispat häller du tillbaka allt i kastrullen och låter det småputtra på medelvärme tills den tjocknat till en kräm. Ta då bort kastrullen från plattan och häll över i en annan skål.
5. Blanda i smöret och plasta sedan tätt innan du ställer in den in kylen. Låt vaniljkrämen svalna ca 2 timmar i kylen.
6. Riv mandelmassan och blanda i lite i taget av vaniljkrämen tills du får en slät kräm.


Montering
3 dl vispad grädde
florsocker
Gör såhär:
1. Klipp ett lock på Bullen med hjälp av en sax. Jag brukar klippa tre gånger så får du ett triangelformat lock.
2. Spritsa i mandel- och vaniljkrämen
3. Spritsa på grädden
4. Pudra över florsocker
Enjoy!! :)







