
Hej på er!
Här kommer receptet på den jordgubbstårta som jag alltid gör varje år till midsommar. Det är en klassisk jordgubbstårta med en varmvispad tårtbotten. Varför jag gör en varmvispad tårtbotten är för att den blir mycket luftigare än en kallvispad (vanlig) och den smular dessutom mindre. Sen lägger jag på en citronkräm, jordgubbar, grädde och vaniljkräm.
Du kan skippa citronkrämen om du vill om du tycker att det blir krångligt. Men citronkrämen ger en riktigt god smak. Om du vill kan du också pensla bottnarna med koncentrerad flädersaft. Det gör att bottnarna blir extra saftiga och att du får en touch av flädersmak.
Botten
4 ägg
170 g socker (2 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
0,5 citron, zest
Gör såhär:
1. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver i en bunke.
2. Blanda ägg och socker i en värmetålig bunke och sätt över ett vattenbad. Värm tills det är fingervarmt och tills du känner att det inte är några sockerkorn kvar.
3. Ta av från vattenbadet och vispa direkt med elvisp tills smeten är vit och fluffig (ca 5 min).
4. Sikta i omgångar i mjölblandningen och vänd försiktigt runt med en slickepott.
5. Vänd sist i citronzesten.
6. Smörj och mjöla en rund springform (ca 24 cm i diameter). Klipp ut bakpapper i en cirkel som passar botten av formen och lägg i. Häll därefter i smeten
7. Grädda mitt i ugnen på 200°C i 20-23 minuter. Känn med en sticka när den är torr. Låt svalna.




Vaniljkräm
60 g äggula (4)
85 g socker (1 dl)
25 g maizena (0,5 dl)
1,5-2 tsk vaniljsocker
250 g mjölk (2,5 dl)
20 g smör
Gör såhär:
1. Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
2. Koka upp mjölk tillsammans med vaniljsocker
3. Häll mjölken över äggulesmeten samtidigt som du rör kraftigt.
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt koka upp under kraftig omrörning (det bränns lätt)
5. När det kokat upp så låter du det koka på svag värme under ständig omrörning i ca 2 min.
6. Häll i en skål
7. Blanda i smöret och plasta sen tätt med plastfolie så att du slipper få en hinna på krämen. Ställ in i kylen för att svalna.

Citronkräm
100 g citronjuice (1 dl)
40 g äggula (2)
50 g vatten (0,5 dl)
85 g socker (1 dl)
15 g maizena (0,25 dl)
25 g smör
Gör såhär:
1. Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
2. Koka upp citronjuice tillsammans med vatten.
3. Häll citronblandningen över äggulesmeten samtidigt som du rör kraftigt.
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt koka upp under kraftig omrörning (det bränns lätt)
5. När det kokat upp så låter du det koka på svag värme under ständig omrörning i ca 2 min.
6. Häll i en skål
7. Blanda i smöret och plasta tätt med plastfolie så att du slipper få en hinna på krämen. Ställ in i kylen för att svalna.
Montering
Ca 1L jordgubbar
Citronkräm
5 dl vispgrädde
vaniljkräm
Tårtbotten
Gör såhär:
1. Häll ner lite av vaniljkrämen ner i den ovispade grädden och vispa därefter grädden lätt.
2. Skär tårtbotten i tre delar.
3. Bred på citronkräm på den första botten. Skiva några av jordgubbarna och lägg på citronkrämen.

4. Lägg på lite grädde för att stabilisera jordgubbarna och för att nästa botten ska fastna.

5. Lägg på nästa botten

6. Bred på ett lager vaniljkräm (vispa vaniljkrämen några sekunder med elvispen, den blir lättare att arbeta med då).

8. Bred på ett lager av vaniljgrädden.

9. Lägg på nästa botten

10. Bred på ett tunt lager med vaniljgrädden på hela tårtan. Ställ in i kylen en liten stund. På det sättet så klistrar du fast alla smulor så att det inte kommer i det yttersta lagret

12. Bred på resten av grädden eller spritsa. Dekorera med jordgubbar.
(Det är bra att göra tårtan en stund innan ni ska äta den så att den hinner sätta sig. Den ena gjorde jag kvällen innan och den blev mest saftig och smakerna hade hunnit sätta sig bra).


