Hej på er!
 
Den här varianten på lax fick vi hos tessan för ett tag sen. Så gott så jag provade att göra det själv hemma sen.
 
Om du använder varmluftsugn så kan du enkelt grädda både potatisen och laxen samtidigt i ugnen på olika nivåer. Med varmluft så får du en mer jämn temperatur i hela ugnen och du behöver därför inte tänka på var i ugnen plåten ska vara. Du kan dessutom sätta in flera plåtar/formar på en gång. Tänk bara på att man behöver sänka temperaturen något om man använder varmluft istället för vanlig över- och undervärme (har skrivit ut både temp för vanlig temp och varmluft i receptet här nedanför). 
 
Lax med viltsmak och kyftpotatis (4 port)
Potatis
4 laxfiléer
3,3 dl grädde
3 msk viltfond
1 dl lingon
1-2 tsk timjan
svartpeppar och salt
 
Gör såhär:
1. Börja med att skära potatisen i klyftor. Lägg på en plåt. Ringla över olja, havssalt och torkad timjan. Grädda mitt i ugnen på 225 grader (200 grader varmluft) i ca 30 minuter. 
2. Blanda grädde, viltfond, lingon, svartpeppar och timjan i en skål.
3. Lägg i laxfiléerna i en ugnsform. Salta filéerna. 
4. Häll såsen över laxen.
5. Tillaga laxen mitt i ugnen på 225 grader (200 grader varmluft) i 20-25 minuter. Lax ska ha en temperatur på ca 56 grader. 



Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress