
Hej på er!
Härromdagen bakade jag vaniljbullar, eller Solskensbullar, solbullar, sockerbullar... ja det här är väl typiskt en bulle som alla använder olika namn för. Men hur som så är det en bulle smaksatt med kardemumma och en klick vaniljkräm i. Så god i sin enkelhet. Du kan äta den som den är, pensla med smör och doppa i strösocker, eller doppa i glasyr och sen kokos som tydligen norrmännen gör.
Den här gången använde jag en ny teknik för att göra vetedeg. Jag såg det på en blogg för ett tag sen och hade inte hört talas om det innan. Varianten heter Tangzhong och är något som man bakar mycket med i Japan. Man börjar med att göra en typ av redning där man kokar mjölk och mjöl tills det tjocknar. På detta sätt så binder man vätskan och du kan på det sättet få mer vätska i degen vilket ger en väldigt saftig, lätt, luftig bulle med ett helt galet bounce. Degen är dessutom helt fantastisk att jobba med, len, mjuk och väldigt lätt. Kräver inte speciellt mycket mer effort än en vanlig deg så helt klart värt att prova. Receptet är hämtat från bloggen krem.no
Jag provade dessutom att göra en ny variant av vaniljkräm idag. Den går jättesnabbt att göra eftersom man bara häller allt i en gryta och värmer på. Du behöver alltså inte hålla på och först värma mjölken och liknande. Det speciella med den här var att du dessutom smälter med lite vit choklad i krämen. Riktigt god smak av vit choklad och vanilj. Konstistensen var dessutom perfekt för att ha i just vaniljbullar, krämig och inte för fast.
Vaniljbullar
40 g vetemjöl
200 g mjölk (2 dl)
460 g mjöl (gärna vetemjöl special)
115 g socker (1 dl)
20 g jäst
175 g kall mjölk
75 g smör
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
1 nypa salt
Gör såhär:
1. Börja med att göra redningen. Blanda 40 g vetemjöl och 200 g mjölk i en kastrull. Värm blandningen tills den tjocknar. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över 175g mjölk och rör lite så att jästen löser sig. Häll i de övriga ingredienserna förutom smöret och saltet. Häll även i redningen i degen.
3. Kör i degblandare i 12-15 minuter. Tillsätt därefter saltet och smöret i tärningar. Låt degen gå ytterligare 10-15 minuter. Degen ska vara elastisk, annars så är det bara att köra lite till i degmaskinen.
4. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk. Gör under tiden vaniljkrämen (se recept här nedanför)
5. Dela degen i 20 bitar och rulla varje bit till en rund bulle. Lägg på en plåt med bakpapper. Tryck ett hål mitt i bullen. Låt jäsa under bakduk i ytterliggare 40 minuter.
6. Tryck ner hålet igen och spritsa därefter i vaniljkräm i varje bulle.
7. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 7-10 minuter. Låt svalna på galler.
Antingen äter du dom som de är eller så kan du pensla dom med smält smör och strösocker. Går perfekt att frysa in men gör det utan att pensla på smör och socker isåfall.











Vaniljkräm med vit choklad
250 g mjölk
1-2 tsk vaniljsocker
45 g äggula (ca 3 st)
30 g socker
19 g maizena
60 g hackad vit choklad
Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser, förutom chokladen, i en kastrull
2. Värm försiktigt tills du ser första bubblan (rör hela tiden så att det inte bränns). Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält.
3. Häll över allt i en skål och plasta tätt. Ställ in i kylen för att svalna.
