Hej på er! 

I fredags bakade jag en riktigt somrig tårta med jordgubbar och rabarber. Och det bästa av allt är att den är superenkel att göra och tar inte så lång tid. Grunden består av en stor stående rulltårta som är fylld med en Jordgubbs- och rabarberkompott. Ovanpå detta så lägger man en färskostfrosting med jordgubbar. 
 

Rabarber- och jordgubbskompott
200 g hackade rabarber
75 g jordgubbar (frysta eller färska)
85 g socker
1 tsk vaniljsocker
(1/4 tsk stött kardemumma)
2 tsk maizena
2 tsk vatten 
 
Gör såhär: 
1. Blanda rabarber, jordgubbar, socker, vanilj och ev kardemumma (valfritt) i en kastrull.
2. Småputtra på medelvärme tills sockret har löst sig.
3. Sänk värmen och låt småputtra i 15 minuter.
4. Blanda maizena och vatten och häll i under omrörning. Låt koka ytterligare 2 min. Häll upp i en skål och låt svalna. 
 
 
Botten 
120 g mjöl
1 tsk bakpulver
(1/4 tsk stött kardemumma)
En nypa salt
3 stora ägg (204 g)
140 g socker
1/2 msk vatten 
 
Gör såhär:
1. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål. 
2. Vispa ägg och socker fluffigt (ca 5 min) i en skål. 
3. Sikta i mjölblandningen och vattnet i äggsmeten och vänd försiktigt ihop till en smet.
4. Häll smeten på en långpanna med bakpapper och bred ut så att du får ett jämnt tunt lager.
5. Grädda på 250 grader, mitt i ugnen i 4-5 minuter.
6. Under tiden tar du och lägger ett bakpapper på bänken och strör på socker. 
7. Ta ut kakan från ugnen stjälp upp på det sockrade pappret. Ta bort pappret som kakan gräddades på. Lägg en handduk över kakan och låt svalna. 





Montering:
1. Bred på kompotten på botten
2. Skär botten i 3-4 remsor (börja från kortsidan)
3. Börja att rulla ihop den ena remsan. Sedan rullar du på nästa remsa utanpå, och sen fortsätter du så med resten.
4. Vänd upp rulltårtan på ett fat. Ställ in i kylen medan du gör frostingen
 



 
Frosting
100 g mjukt smör
1,7 dl florsocker 
150 g färskost, rumstemperatur
75 gjordgubbspure (mixa jordgubbar och sila bort fröna. Tänk på att du behöver mer jordgubbar än 75 g i grunden för att få 75 g puré)
 
Gör såhär:
1. Vispa smöret lätt och luftigt
2. Tillsätt florsocker och vispa slätt
3. Tillsätt färskosten och jordgubbspuren och vispa ihop. 
Om den är för lös kan du sätta in den i kylen en stund.
4. Ta ut rulltårtan från kylen. Bred på ett tunt lager av frostingen och ställ in i kylen i 15 minuter.
5. Bred på resterande fyllning
6. Dekorera med färska jordgubbar.