31 oktober 2019

Bästa Kanelbullarna

Bullar

Hej på er!
 
Förra veckan provade jag ett nytt recept för kanelbullar och det här är det närmsta konditoribullar jag har kommit. Det som är speciellt för den här degen är: 
  • Man bearbetar degen relativt länge i bakmaskin så degen blir elastiskt. Det är bra att göra detta för att de inte ska bli kompakta. 
  • Man använder kall degvätska och låter degen vila/kylas i kylskåp så jästen får komma igång långsamt.
  • När man har bakat ut bullarna så jäser man dom som vanligt. Fast jag använder ugnen till jäsning. Sätt då ugnen på den lägsta temperaturen (50 grader), sätt en behållare med vatten längst ner i ugnen. Sätt in plåtarna i ugnen och stäng därefter av ugnen. På detta sätt får du som ett fuktigt jässkåp. 
  • Jag penslar bullarna med sockerlag direkt när de har gräddats för att på så sätt bevara all fukt i bullen. 
  • Använd bullformar. Detta för att bullen ska hålla formen och för att fyllningen inte ska rinna ut ur bullen. 
  • Använd farinsocker i fyllningen och inte vanligt socker. 
 
Kanelbullar
50 g jäst
360 g vatten kallt
820 g vetemjöl special
140 g socker
140 g smör rumstempererat
18 g kardemumma (stöt i en mortel)
11 g salt
1 litet ägg
 
Fyllning
200 g mandelmassa
240 g smör rumstempererat
37 g muscovadosocker/farinsocker
30 g kanel
 
Sockerlag
1 dl vatten
1 dl socker
 
Pensling
Ägg
Mandelspån
Pärlsocker
 
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienser till vetedegen i en bunke. 
2. Kör degen i en bakmaskin. Först 5 minuter på låg hastighet så degen blandas ordenligt och sen 5-10 minuter på medelhastighet. 
3. Ställ in degen i kylen 1-2 timmar för att vila. Gör under tiden fyllningen och sockerlagen.
4. Fyllning: Riv ner mandelmassan i en bunke. Tillsätt smöret lite i taget och vispa med en elvisp mellan. Häll i kanel och farinsocker och vispa så du får en fluffig fyllning. Ställ undan. 
5. Sockerlag: Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp. Sockret ska ha löst sig i vattnet. Ställ åt sidan och låt svalna. 
6. Ta ut degen ur kylen och ta upp degen på mjölat bord. 
7. Tryck på degen lite lätt för att få bort luftbubblor.
8. Börja kavla ut degen. Lyft på degen då och då för att få bort spänningen i degen och för att lägga mer mjöl under om det behövs. 
9. Bred på fyllningen.
10. Vik över en tredjedel av degen och därefter över den andra tredjedelen. 
11. Kavla lätt och dela därefter degen i centimeterbreda remsor. 
12. Snurra ihop till bullar och lägg i bullformar. 
13. Låt jäsa i 1-2 timmar. Bullarna ska bli ca dubbelt så stora. 
14. Sätt ugnen på 250 grader (eller 220 grader varmluft) och låt den komma upp i temperatur. 
15. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
16. Sänk temperaturen på ugnen till 210 grader (eller 190 grader varmluft) och baka bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter. 
17. Ta ut bullarna och pensla dom direkt med sockerlag.