Hej på er! 
 
Gjorde den här förra helgen när vi skulle ut på picknick i skogen. Rulltårta är ju något av det enklaste man kna göra. Både för att själva smeten går snabbt att göra, kort gräddningstid i ugnen och fyllningen går att variera i det oändliga. Den här gången valde jag att göra en vaniljkräm med blåbär som fyllning. Men du kan t.ex ha citronkräm och bär, sylt, mousse, grädde och bär, färskostkräm.. ja som du se, sa det som du tycker är gott. Jag tycker det är viktigt att rulltårtan inte blir för torr så jag har gärna i något som är krämigt. 

Den här gången provade jag att göra en vaniljkräm smaksatt med blåbär och fyllde rulltårtan med. Så krämigt och gott så kommer absolut att göras igen :) Krämen går dessutom utmärkt att använda till annat, jag tänker typ till bakelser, tårtor ja egentligen allt där du har vaniljkräm. Blåbären kan bytas ut mot ex jordgubbar. Du kan dessutom blanda upp den med vispgrädde. 
 
Rulltårta
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Skal från 1 citron
2 tsk vaniljsocker
 
Gör såhär: 
1. Vispa ihop ägg och socker så att det blir vitt och pösigt (3-5 min). 
2. Blanda mjöl, bakpulver, citronskal och vaniljsocker i en annan skål. Sikta ner det genom en sil i skålen med ägg och socker. Vänd försiktigt ihop smeten med en slickepott. 
3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. 
4. Häll i smeten och jämna ut.
5. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 5 minuter. Det går snabbt så håll koll. 
6. Lägg ett bakpapper på bänken och strö strösocker på pappret. När kakan är klar så tar du ut den och vänder den uppochner på det sockrade pappret. Ta försiktigt loss pappret som kakan sitter fast på men låt det sedan ligga kvar ovanpå. Rulla försiktigt ihop och låt svalna ihoprullad under en handduk. På detta sätt kommer den vara enklare att rulla sen med fyllning och inte gå sönder lika lätt. 
 





Vaniljkräm med blåbär
125 g blåbär 
125 g mjölk
0,25 citron (skal+saft)
2 tsk vaniljsocker
50 g äggula
20 g maizena
50 g socker
12 g smör
 
Gör såhär:
1. Mixa blåbären till puré
2. Blanda äggula, maizena och socker i en bunke. 
3. Häll blåbärspurén, mjölken, citron (skal+saft) och vaniljsocker i en kastrull. Låt detta koka upp. 
För att mjölken inte ska brännas vid eller koka över så kan du tillsätta en nypa socker. 
4. Du ska nu hälla i den varma mjölkblandningen i äggsmeten. Börja med lite av den varma mjölken så att det inte blir äggröra. Se till att hela tiden röra när du häller i mjölken. Lägg en blöt disktrasa under bunken med äggsmet så hålls den still medan du vispar och häller i mjölken.  
5. När du har hällt i all mjölk i äggsmeten så häller du tillbaka allt i kastrullen. 
6. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp. Låt småkoka tills smeten tjocknat tills rätt konsistens. Var noga med att röra hela tiden från det att du sätter kastrullen på plattan så att inte krämen bränns vid. 
7. Ta av från plattan och blanda till sist i smöret. 
8. Plasta tätt så att det inte kan bildas några bakterier och låt svalna i kyl.
 


Montering
När rulltårtan och krämen har svalnat är det dags för montering.
Rulla ut rulltårtan. Bred på krämen och rulla ihop igen. Skär i skivor och njut :)