Hej på er!
 
Nu i veckan bakade jag bullar. Förra helgen så var vi nämligen på ett fik som hade så grymt goda kardemummabullar med vaniljkräm så jag blev sugen att testa att baka likadana. Jag använde receptet för kardemummabullar som jag har använt en annan gång (som förövrigt ger helt magiska bullar. Bästa receptet alla kategorier när det gäller bullar om man gillar kardemumma vill säga). 
 
 
 
Raskdeg
50 g jäst (rumstemp)
5 dl mjölk (rumstemp)
0,75 dl socker
4 dl vetemjöl
 
Bortgörning
raskdeg
13,5 dl vetemjöl
0,75 dl vit sirap
0,5 dl socker
1,5 msk kardemumma (jag använder alltid hela kärnor som jag mortlar. Det blir mycket mer smak då)
200 g smör (rumstemp)
1 st äggula (rumstemp)
1 tsk salt
 
Fyllning
100g mandelmassa
0,75 dl socker
175 g smör
2 msk kardeumma
0,75 dl vetemjöl
 
Vaniljkräm
 
60 äggulor (4 st)
85 g socker (1 dl)
25 g maizena (1/2 dl)
2 tsk vaniljsocker (alt. 1 vaniljstång)
250 g mjölk (2,5 dl)
25 g smör
 
Garnering
1 ägg, lätt uppvispat med lite vatten
2 dl råsocker
2,5 msk grovmalen kardemumma
 
Gör såhär:
1. Raskdeg: Smula sönder jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen har löst sig. 
2. Rör ner mjöl och socker och låt sedan stå i ca 30 minuter.
3. Bortgörning: Blanda i alla ingredienser i raksdegen och kör med bakmaskin i 20 minuter. Låt sedan jäsa i 40 minuter. 
3. Vaniljkräm: Gör under tiden vaniljkrämen så att den hinner svalna en stund. 
- Blanda äggulerna, sockret och maizena i en bunke. 
- Häll mjölk och vaniljsocker i en kastrull och låt detta koka upp. 
- Häll mjölken över äggulesmeten och rör samtidigt.
- När det har gått ihop så häller du tillbaka allt i kastrullen. 
- Koka detta på svag värme under 2-3 minuter så att det tjocknar. 
- Ta av från plattan och tillsätt smöret. Låt svalna. 
4. Fyllning: Riv mandelmassan och rör sen i alla de övriga ingredienserna till fyllningen. 
5. Kavla ut degen till en rektangel och bre på fyllningen (inte vaniljkrämen). Vik därefter degen dubbel och skär långa remsor (om du vill göra små knyten som jag har gjort) Det går också bra att göra vanligt rullade bullar. 
6. Lägg bullarna på en plåt med bakpapper och låt jäsa 1-1,5 timme eller tills de är dubbel storlek. 
7. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med en lång smal sprits. Spritsa i vaniljkräm i bullen från undersidan om du har gjorts snurror. Annars kan du spritsa i vaniljkrämen ovanifrån eller bara lägga en klick ovanpå som du trycker ner lite. Gör som du tycker är smidigast. 
8. Garnering och pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg som du blandat med lite vatten. Blanda farinsocker och kardemumma och strö över bullarna. 
8. Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 10 minuter.