25 januari 2017

Äppelgömmor

Bullar

Hej på er,
 
Igår bakade jag bullar som blev riktigt bra, fyllda med underbar äppelröra med äpple, mandelmassa, smör och socker. De här borde ni prova om ni gillar äpplen och bullar med mycket kräm i 😋 
 

Raskdeg:
50 g jäst
5 dl mjölk (rumstemp)
0,75 dl socker
4 dl vetemjöl

Deg:
Raskdeg
13,5 dl vetemjöl
0,75 dl vit sirap
0,5 dl socker
1,5 msk kardemumma (jag använder kärnor och mortlar eftersom att det ger mer smakk)
200 g smör (rumstemp)
1 äggula
1 tsk salt
 
Fyllning:
3 äpplen 
75 g mjukt smör
2 tsk kanel
0,5-1 dl farinsocker
100 g mandelmassa
1-2 tsk vaniljsocker 
 
Garnering:
1 ägg, lätt uppvispat med lite vatten
Farinsocker 
 
Gör såhär:
1. Raskdeg: Smula sönder jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen har löst sig. 
2. Rör ner mjöl och socker och låt sedan stå i ca 30 minuter.
3. Bortgörning: Blanda i alla ingredienser i raksdegen och kör med bakmaskin i 20 minuter. Låt sedan jäsa i 40 minuter. 
4. Fyllning: Riv mandelmassan. Dela äpplena i små tärningar med skalet kvar. Stek äpplena i smör några minuter och ta av från plattan. Blanda äpplena och mandelmassan med alla övriga ingredienser till fyllningen.
5. Kavla ut degen och skär ut fyrkanter. Lägg fyrkanten i en muffinsform och sätt i en muffinsplåt. Lägg i en klick av fyllningen och vik in kanterna till mitten. 
6. Låt jäsa 1-1,5 timme eller tills de är dubbel storlek. 
7. Garnering och pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg som du blandat med lite vatten. Strö över farinsocker. 
8. Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 10 minuter. Pudra lite florsocker över bullarna.