29 mars 2020

Rågfrallor

Bröd

Hej på er!
 
Det här är det recept jag använder mest för bröd just nu hemma hos oss. Det kräver väldigt lite jäst vilket är en fördel nu när jäst helt plötsligt har blivit en bristvara. Bröden får så otroligt mycket smak och fin yta. Dessutom så krävs det väldigt lite energi och arbete för att göra dom. Tiden handlar mest om att låta degen jäsa i lugn och ro. Antingen kan du göra degen på kvällen och därefter göra de sista stegen på morgonen/förmiddagen. Eller så gör du degen på morgonen och gräddar den på kvällen. 
 
Rågfrallor
3-5 g jäst (beroende på hur varmt du har inomhus)
360 g kallt vatten
410 g rågsikt
30 g rågkross
15 g kruskakli/havrekli/vetekli
21 g honung
40-50 g frön (Sesam/lin/solros/pumpa)
9 g salt
1 dl russin
 
Gör såhär:
1. Lätt russinen i hett vatten i ca 10 minuter
2. Rör ut jästen i vattnet. 
3. Tillsätt resten av ingredienserna. Häll av vattnet från russinen och tillsätt även dom till degen. 
4. Rör med en slev tills degen är bra blandad.
5. Täck bunken med plastfolie och låt den stå ute i rumsteperatur i minst 8 timmar. 

 




Här finns nu två alternativ. Det första (6A) kräver lite mer men som ger mer höjd på frallorna och det andra (6B) som är superenkelt men där frallorna inte blir lika höga.
 
6A. Häll upp degen på mjölat bakbord. Dra ut degen till ca en raktangel ca 50x30, vik den därefter dubbel med långsida mot långsida. På detta sätt får du mer höjd på frallorna. Täck med en handduk och låt jäsa ytterligare 40-60 minuter. 




6B. Klicka ut jämstora bitar av degen på en plåt med bakpapper. Enklast att göra det med två matskedar. Täck sen plåten med bakduk och låt jäsa i ytterligare 40-60 minuter. 

7. Pensla bröden med vatten och strö på något av frösorterna som du har i bröden.
8. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter, tills de är gyllene.