Hej på er!

De här bullarna bakade jag förra helgen. Riktigt goda! Jag använde min vanliga vetedeg som grund. Fyllningen i bullen blev med kanel, mandelmassa, socker, vaniljsocker och smör. Sen gjorde jag ett äppelmos som jag kryddade med kanel, ingefära och muskotnöt som jag klickade på bullarna innan gräddning. 
 
Som sagt, receptet på vetedegen är samma som jag använt nu flera gånger och det som är speciellt med detta recept är:
  • Man bearbetar degen relativt länge i bakmaskin så degen blir elastiskt. Det är bra att göra detta för att de inte ska bli kompakta. 
  • Man använder kall degvätska och låter degen vila/kylas i kylskåp så jästen får komma igång långsamt.
  • När jag har bakat ut bullarna så jäser man dom som vanligt. Fast jag använder ugnen till jäsning. Sätt då ugnen på den lägsta temperaturen (50 grader), sätt en behållare med vatten längst ner i ugnen. Sätt in plåtarna i ugnen och stäng därefter av ugnen. På detta sätt får du som ett fuktigt jässkåp. 
Vetedeg
50 g jäst
360 g vatten kallt
820 g vetemjöl special
140 g socker
140 g smör rumstempererat
18 g kardemummakärnor (stöt i en mortel)
11 g salt
1 litet ägg
 
Fyllning
200 g mandelmassa
240 g rumstempererat smör 
37 g muscovadosocker (eller vanligt strösocker)
30 g kanel
6 g vaniljsocker 

Äppelmos
5 äpplen (jag använde aroma)
1 msk vatten 
1 dl socker
2 tsk malen ingefära
2,5 tsk malen kanel
3 krm malen muskotnöt
1,5-2 msk potatismjöl 
 
Sockerlag
1 dl vatten 
1 dl socker
 
Gör såhär: 
1. Lägg jästen i en degbunke. Häll över vattnet och rör så jästen löses upp. Lägg i alla övriga ingredienser till vetedegen i bunken. 

2. Kör degen i en bakmaskin. Först 5 minuter på låg hastighet så degen blandas ordenligt och sen 5-10 minuter på medelhastighet. 

3. Platta ut degen till en rektangel, plasta in med plastfolie och lägg på en bricka/skärbräda. Ställ in degen i kylen 1-2 timmar för att vila. Gör under tiden fyllningen, sockerlagen och vaniljkrämen.
 
4. Fyllning: Blanda alla ingredienser till fyllningen. Det är lättast att göra detta med en elvisp eller degblandare. 

5. Sockerlag: Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp. Sockret ska ha löst sig i vattnet. Ställ åt sidan och låt svalna. 

6. Äppelmos: Kärna ur äpplet och dela äpplet i mindre bitar (jag valde att inte skala äpplena för att det blir finare färg på moset då) Lägg i äpple och de övriga ingredienserna i en kastrull. Koka på svag värme tills äppelbitarna mjuknat. Rör ut potatismjölet i lite vatten. Tillsätt och koka upp under omrörning. Mixa slätt med en mixer. Häll upp i en skål, plasta tätt och ställ in i kylen för att svalna. 

7. Ta ut degen ur kylen och ta upp degen på mjölat bord. 

8. Tryck på degen lite lätt för att få bort luftbubblor.

9. Börja kavla ut degen. Lyft på degen då och då för att få bort spänningen i degen och för att lägga mer mjöl under om det behövs. 

10. Bred på fyllningen.

11. Vik över en tredjedel av degen och därefter över den andra tredjedelen. 

12. Kavla lätt och dela därefter degen i centimeterbreda remsor. 

13. Snurra ihop till bullar och lägg i bullformar på en plåt. 

14. Låt jäsa i 1-2 timmar. Bullarna ska bli ca dubbelt så stora. 

15. Sätt ugnen på 250 grader (eller 220 grader varmluft) och låt den komma upp i temperatur. 

16. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Spritsa försiktigt i en klicka av äppelmoset i mitten av varje bulle.  Strö över lite pärlsocker.

17. Sänk temperaturen på ugnen till 210 grader (eller 190 grader varmluft) och baka bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter. 

18. Ta ut bullarna och pensla dom direkt med sockerlag.