Idag har jag provat något för första gången.. nämligen att göra egen smördeg. Detta är något som kan tyckas vara krångligt men det gick förvånansvärt smidigt. Det som tar mest tid är att degen måste få vila några gånger i kylen. Av degen gjorde jag både wienerbröd och crossianter och eftersom att det snart är jul så hade jag självklart lite saffran i degen :) Helt fantastiskt goda och helt klart värt att lägga tid på att göra egen smördeg!! 
 
När man börjar göra degen så är det viktigt att ha kalla ingredienser, förutom smöret som du gärna kan ta ut någon timme innan. Ett tips för att lättare dela på äggula och äggvita är att skaka ägget lite innan du knäcker det. På detta sätt lossar de lättare från varandra. 
 
Deg
200 g mjölk (kall)
20 g jäst
30 g socker
15 g äggula (ca 1)
100 g ägg (ca 2)
20 g smör
8 g salt
1 g saffran
500 g mjöl (fruset) 
500 g smör (rumstemp)
 
1. Mortla saffranet tillsammans med lite strösocker för att få ut mer smaker. 
2. Blanda mjölk, jäst, socker, äggula, ägg, 20g smör, salt och mjöl för hand eller i bakmaskin i cirka 3 minuter. Lägg degen på ett bakpapper och platta ut den lite. Låt degen vila i kylen i cirka 30 minuter. 
3. Kavla ut det rumstempererade smöret (500 g) mellan två bakpapper. Jag kavlade ut den till cirka 20x30 cm. Låt stelna lite i kylen. 
 
Nu är det dags att börja kavla in smöret i degen. Det viktigaste när man gör detta är att smöret och degen har samma konsistens!! 
4. Kavla ut degen till en rektangel och spara  liten kulle i mitten. 
5. Lägg på smöret på mitten av degen. 
6. vik in först långsidorna och därefter kortsidorna så att du får som ett litet paket. 
7. Kavla ut degen på längden. Låt vila i kyl 15 min. 
8. Ta ut degen och börja med att borsta bort allt extra mjöl på degen. Sedan gör du ett treslag (se bild nedan). 9. Kavla ut degen igen och gör ytterligare ett treslag. Låt vila i kyl 15 min. 
10. Kavla ut degen igen och gör ett nytt treslag. Låt vila i kyl 15 min. 
11. Kavla ut degen till cirka 5mm tjocklek. 
12. Wienerbröd: skär ut fyrkanter. Vik först in de motstående kanterna mot varandra och vik därefter in de andra två motstående kanterna mot varandra (se bild nedan). 
Crossianter: Skär ut trianglar och gör ett snitt i basen på triangeln. Rulla sen till crossianter. 
Släng inte degbitar som blir över, utan låt dom jäsa och gräddas också. 
13. Lägg på plåt och och låt jäsa i 90 minuter. 
 
 
Vaniljkräm
Under tiden du väntar på att wienerbröden ska jäsa så kan du göra en vaniljkräm, antingen genom att blanda ihop en färdigköpt eller göra en egen. Att göra en egen vaniljkräm är inte speciellt svårt och jag kommer lägga upp en beskrivning av detta i nästa inlägg som kommer under helgen. 
 
14. När wienerbröden har jäst klart så spritsar du i vaniljkrämen i mitten. Crossianterna kan du pensla med lite uppvispat ägg så blir de glansiga och fina. 
15. Grädda på 200°C i 10-15 minuter, tills de är gyllenbruna. 
 
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress