Hej på er!
Jag älskar kalljästa bröd! Det är det enklaste sättet att få egenbakat fantastiskt bröd :) Det här brödet slängde jag ihop degen till precis innan jag gick och lade mig igår (tog 10 minuter att blanda ihop) och sen nu imorse så tog det 15 minuter att få ut allt till bullar och sen tar det 15-20 minuter i ugnen --> så den totala tiden du behöver anstränga dig är ytterst liten! Dessutom så slipper du gå och vänta på att degen ska jäsa i massa omgångar. Jag har bara gjort det på kvällen och låtit det jäsa över natten men du kan likaväl slänga ihop degen på morgonen och sen grädda bullarna på kvällen när du kommer hem från jobbet eller precis innan du ska äta dom och på så sätt kan du alltid få nygräddade frallor :)
Vörtkryddor kan man köpa färdig, dock är den inte jättevanlig och finns inte i alla butiker... därför fick jag göra en egen. Recept på detta kommer i nästa inlägg.
Kalljästa vörtfrallor
2,25 dl kallt vatten
15 g jäst
480 g (ca 8 dl) vetemjöl special
2,25 dl julmust
2 msk vörtkrydda
1 tsk salt
2 msk mörk sirap
1 msk rapsolja
1 dl russin
Gör såhär:
1. Lägg russinen i vatten och låt stå i 30 minuter. På detta sätt slipper du få torrt bröd på grund av att torra russin tar vätskan från din deg.
2. Lös upp jästen i det kalla vattnet
3. Blanda i resten av ingredienserna och rör med slev.
4. Plasta bunken och ställ in i kylen över natten (alternativt 8-12 timmar).
5. Sätt ugnen på 250°C.
6. Ta ut och stjälp upp på mjölat bord. Ta degens kanter och vik in till mitten så att det blir som ett paket. Vänd hela paketet så att skarven kommer neråt. Degen är rättså "blöt" och kladdig men om du hela tiden jobbar med en degskrapa så är det inga problem och när du viker in kanterna och sen vänder på hela degen så får du en mjölad sida uppåt och det blir lättare.
7. Dela degen i mindre bitar (använd även här en kniv eller en degskrapa) och lägg på en plåt med bakpappar.
8. Låt bullarna jäsa under tiden ugnen blir varm (ca 30 minuter).
9. Sätt in plåten med bullarna mitt i ugnen och sänk direkt till 200°C. Grädda 15-20 minuter eller tills du ser att de har fått en fin färg.








