16 februari 2016

Banankaka

Kakor

Hej på er!
 
Alltså bankaka, kan låta tråkigt men det är så otroligt gott. Det är farligt att ha banankaka i frysen för den går åt på en gång. Kanske för att den känns mycket nyttigare än vad mycket annat gör.. det är ju frukt i den och dessutom ser den ut som bröd ;) Om det nu är så att ni inte gillar banan i kakor eller mat så behöver ni inte vara oroliga för den smakar knappt banan. Detta är dessutom ett perfekt sätt att använda övermogna bananer. 
 
Tyvärr så har jag ingen bild på den färdiga kakan och det beror både på att jag hade rätt mycket annat att fixa i söndags så jag glömde helt bort det och dessutom så blev det inte någon kaka kvar (bra betyg antar jag ;) Jag brukar ofta byta ut en viss mängd (ca hälften) av sockret till mörkt eller ljust muscovadosocker för att det ger mycket mer smak än vad socker eller vanligt farinsocker gör. Så har jag även gjort här och nu har jag använt mörkt muscovadosocker. Mörkt muscovadosocker har en lätt ton av lakrits och ljust har en ton av smörkola. 
 
240 g vetemjöl (4 dl)
5 g bikarbonat (1 tsk)
3 g salt
550 g mosade bananer (ca 4)
120 g smör, rumstempererat
60 g farinsocker 
50 g mörkt muscovadosocker
110 g ägg (2 st)
 
Gör såhär:
1. Smörj en avlång form med smör och mjöla kanterna. Lägg ett baklåtspapper i botten.
2. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en bunke. 
3. Mosa bananerna. 
4. Vispa smör och socker fluffigt i en annan bunke. Vispa sedan i ett ägg i taget.
5. Sikta ner de torra ingredienserna och de mosade bananerna i ägg- och sockersmeten. Rör ihop allt till en slät smet.
6. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 170°C i 40-45 minuter. Prova med en sticka för att se att kakan är färdiggräddad. Låt kakan svalna i formen i formen. 
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress