Hej på er!
 
Här kommer ett riktigt gott recept på en pekannöt- och kolapaj. Jag har bara ätit det en gång på café men har aldrig provat göra en själv. Men jag älskar verkligen den här pajen 😍 Den har allt en paj ska ha! 
 
Pajskal
180 g vetemjöl (3 dl)
120 g smör, rumstempererat
60 g florsocker (1 dl)
15 g äggula 
 
Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Ta inte riktigt allt mjöl på en gång. Det kan vara så att allt mjöl inte behövs nämligen. Börja med 150 g och är degen för kletig så ta lite i taget av den sista mängden (30 g) tills degen går ihop och inte är kletig. Blir degen smulig så är det för mycket mjöl i den och risken är då att den inte håller ihop när du kavlar ut den sen. 
2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
3. Kavla ut degen (ca 3-4 mm tjock). Rulla upp degen på kaveln och lägg försiktigt i en pajform. Degen ska gå ända upp till kanterna. Skär bort om det är deg ovanför kanterna. 
3. Ställ in i frysen i 35-40 minuter.
 



Fyllning
200 g pekannötter (ca 3 dl)
150 g smör
165 g ägg (ca 3 st)
210 g (3 dl) ljust muscovadosocker (eller farinsocker) 
50 g socker (0,5 dl)
5 g salt (1 tsk)
30 g vetemjöl (0,5 dl) 
 
Gör såhär: 
1. Grovhacka pekannötterna. Spara några till garnering. 
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg, muscovadosocker, socker och salt i en bunke. Vispa sedan ner det smälta smöret lite i taget (så att det inte blir äggröra). 
4. Vänd ner pekannötterna och mjölet.
5. Häll smeten i formen och toppa med hela pekannötter. 
6. Grädda på 170 grader, mitt i ugnen, i 25-30 minuter eller tills smeten har stannat. Fyllningen kan vara lite geléaktig men den ska inte vara flytande. När jag gjorde den hemma igår så stog den nästan inne i 50 minuter så det kan variera  mycket från gång till gång och beroende på vilken ugn man använder. Akta så att den inte bränns på ytan bara. Börjar den brännas kan du lägga lite aluminiumfolie över, men se då till att foliet inte nuddar ytan för då kommer det fastna. 
7. Låt kakan svalna någon timme och servera med lättvispad grädde. 
 






Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress