4 juli 2016

Fläderblommor

Tips

Hej på er!
 
Jag var ute och plockade fläder igår. Klasarna var stora och fulla med blommor. Jag älskar allt som har med fläder att göra; saft, curd, marmelad, smaksättning till tårtor etc. Och det bästa är att du kan plocka flädern nu, frysa in och sedan göra saft när du känner för det eller har tid. Tryck ut luften ur påsen bara så tar det knappt någon plats alls i frysen. Låt inte blommorna tina innan du ska använda dom sen, dom blir lätt bruna om dom tinar efter att ha varit i frysen så använd dom frysta. 
 
Det som är mest krångligt när det gäller fläder är att veta vilka sorter som är giftig och vilken som inte är det. Här får ni en liten skola i fläder. Det finns tre sorters fläder; "äkta" fläder, druvfläder och sommarfläder. 
 
Druvfläder
- Mest lik den äkta flädern
- Blommorna växer som en druvklase.
- Bären är röda
- Kommer i april-maj
 
Sommarfläder
- Relativt stor skillnad mot den äkta flädern
- Blommorna har röda ståndarknappar
- Blommar i juni-juli
_Sambucus ebulus_, sommarfläder.
Foto: Sylvia Svensson
 
Äkta fläder
- Tilllplattade blommor som är vita/svagt gulaktiga
- Blommorna växer i breda knippen
- Ett bra test är att vända upp och ner på blomklasen och den ska då stå platt på bordet. 
- Bären är svarta
 
 
 
 
 Äkta fläderblommor
Hyczka RB1.JPG
Den här saften gjorde jag förra sommaren och den blev jättegod. 
Fläderblomssaft (ca 2,5 L kocentrerad saft)
20 klasar fläderblom
1-2 stora citroner
25 g citronsyra (du hittar den i kryddhyllan)
1 kg strösocker
1 L vatten 
 
Gör såhär:
1. Börja med att skölja klasarna i kallt vatten. 
2. Skrubba citronerna med en disksvamp eller borste.
3. Blanda allt i en hink/stor bunke, rör om ordentligt
4. Koka upp vattnet och häll det över allt. 
5. Rör om och låt sedan svalna något. 
6. Täck bunken med plastfolie eller lock. 
7. Förvara 4-5 dagar, helst i kylskåp eller annan kall plats och rör en gång om dagen. 
8. Sila saften. Om du vill förvara den i kylen så behöver du tillsätta konserveringsmedel, ex atamon. Annars går det lika bra att frysa in saften och ta ut när du vill ha. På så sätt får du alltid kall saft också :) Frys t.ex. i isbits-påsar så är det lätt att få ut lite i taget. Du kan också frysa allt i en och samma bunke för det är enkelt att skrapa loss sen, eftersom att den in
 
 
 
Anonym

Hej, jag läste din artikel om fläder som du skrev för 2år sen, och undrar då vart i Göteborg det finns att plocka de?

Anonym

Hej, jag läste din artikel om fläder som du skrev för 2år sen, och undrar då vart i Göteborg det finns att plocka de?

Caroline

Hej :)
Va kul att du har hittat till min blogg!
Tyvärr så var det inte i gbg som jag plockade fläder utan i Jönköping så kan tyvärr inte tipsa om bra fläderplock i gbg.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress