Hej på er!
 
Igår gjorde jag en av mina favoritpajer till fikat, nämligen Citronpaj med maräng 😋 den är helt underbar med len, syrlig citronkräm och söt maräng. 

Pajskal
150 g smör, rumstempererat
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten 
 
Gör såhär: 
1. Blanda smör, mjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägg och vatten och blanda samman till en deg. 
3. Plasta degen och lägg in i kylen i minst 30 minuter.
4. Kavla ut degen på mjölad bänk. Gör degen lite större än själva formen. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över pajformen. Fodra formen och skär bort degen som är utanför kanterna. Ställ in i frysen en stund (ungefär så länge som det tar att göra citronkrämen, eller längre). 
5. Pensla pajbotten med äggula. På detta sättet hindrar du att degen blir blöt sen när du lägger på fyllningen. 
6. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna. 
 




Citronkräm
1 gelatinblad
150 g saft från citroner (ca 1,5 dl. Jag använde 3,5 stycken) 
180 g socker (2 dl)
200 g vatten (2 dl)
30 g maizena (0,75 dl)
40 g äggula (3)
30 g smör 
 
Gör såhär:
1. Lägg gelatinet i vatten
2. Blanda 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke och blanda med en visp.
4. Blanda citronsaft, socker och 100 g vatten i en kastrull. Koka upp och häll sedan över ägguleblandningen, vispa hela tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen och sätt tillbaka på plattan. Koka under omrörning tills krämen tjocknar. Häll över i en skål.
5. Blanda i smöret. Krama ur gelatinbladen och blanda i krämen. Låt svalna. 
 

Maräng
2 äggvitor
0,3 dl citronsaft
2 dl socker 
 
Gör såhär:
1. Häll äggvitorna och citronsaften i en ren bunke. Vispa tills vitorna börjar bilda små toppar.
2. Tillsätt lite socker i taget (en matsked åt gången). 
 
Montering 
1. Lägg i citronkrämen i pajskalet.
2. Spritsa på marängen ovanpå citronkrämen.
3. Bränn av marängen med en brännare. Har du ingen brännare så kan du bränna av marängen i ugnen. Sätt isåfall ugnen på 250 grader, grill. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter tills marängen är gyllene. 
 









Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress