Hej på er!
Till dagens basgruppsmöte hade jag gjort en riktigt amerikansk cheesecake. Detta var första gången som jag gjorde en cheesecake i ugn (har bara gjort frysta varianter innan) och jag blev väldigt positivt överrraskad. Om ni har varit på cheesecake factory någon gång så vet ni precis vad jag pratar om när jag säger att den blev precis sådär len, krämig och mäktig som en riktig amerikansk cheesecake ska vara. Jag gjorde den med en jordgubbsgelé på toppen och limeskal i fyllningen. Om du har en fling för cheesecakes så måste du absolut prova att göra den här! :)

Pajbotten
200 g digestivekex (ca 15 st)
28 g socker (2 msk)
100 g smör
Gör såhär:
1. Lägg kexen i en handduk och dunka till smulor med hjälp av en kavel. Tillsätt sockret till smulorna.
2. Smält smöret.
3. Blanda i smöret i kex- och sockersmulorna.
4. Fördela jämt på botten av en form. Platta till ytan lite lätt med en sked.
5. Grädda mitt i ugnen på 180°C i 10 minuter. Låt botten svalna helt.



Cheesecakefyllning:
900 g färskost (ex philadelphia)
255 g socker (2 3/4 dl)
1 tsk vaniljsocker
30 g vetemjöl (1/2 dl)
250 g gräddfil (2 1/2 dl)
165 g ägg (3 st)
15 g äggula (1 st)
1 lime
Gör såhär:
1. Vispa färskost och socker fluffigt. Blanda ner vaniljsockret och mjölet i smeten och vispa i 3-4 minuter.
2. Vänd ner gräddfilen i smeten med hjälp av en slickepott. Vänd sen ner ett ägg i taget och se till att allt blir blandat ordentligt.
3. Vänd sist ner skalet från en lime.
4. Häll smeten ovanpå digestivebotten.
5. Grädda mitt i ugnen på 225°C i 10 minuter.
6. Sänk värmen till 135°C (öppna inte luckan till ugnen) och grädda i ytterligare 55 minuter.
7. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 50 minuter.
8. Ta ut och låt svalna.




Jorgubbsgelé:
3 gelatinblad
400 g frysta jordgubbar
1,5 dl vatten
1,5 msk socker
Saft från 1 lime
Gör såhär:
1. Lägg gelatinbladen i vatten.
2. Lägg jordgubbar, vatten, socker och limesaft i en kastrull och låt sjuda i ca 5 minuter.
3. Ta upp gelatinet från vattnet och smält gelatinet i jordgubbssåsen. Låt såsen svalna innan den försiktigt hälls över cheesecaken.
4. Ställ in cheesecaken i kyl minst 6 timmar, gärna över natten.

