Hej på er!
Eftersom att det väldigt snart är påsk så tänkte jag tipsa er om tre olika silltyper som vi brukar göra. Det är väldigt enkelt att lägga in egen sill och det blir väldigt mycket godare att göra det själv. Den första är med curry och äpple, den andra med örter och den tredje är med vitlök, chili och basilika. Sillen blir bäst om du låter den stå och dra 1-2 dagar innan den ska ätas så att smakerna hinner sätta sig, men självklart går det bra att äta den direkt också.
Curry- och äppelsill
1 1/2 ask 5-minuterssill (420 g per burk)
1 liten gul lök
1 msk olja
1 msk curry
1 dl majonäs
1 dl rysk yoghurt
1-2 krm salt
1 litet grönt äpple
Gör såhär:
1. Finhacka löken och fräs i oljan tills den blir mjuk. Tillsätt curryn mot slutet och låt denna fräsa med en stund. Låt svalna.
2. Blanda currylöken med rysk yoghurt och majonäs. Smaka av med salt.
3. Skär sillen i bitar och lägg i. Såhär långt kan man förbereda dagen innan eller några dagar innan.
4. Innan du ska servera den så blandar du i finhackat äpple.
Örtsill
1 1/2 ask 5-minuterssil (420 g per burk)
1/2 kruka basilika
1/2 knippe dill
1 dl majonäs
1 dl rysk yoghurt
1 dl fint skuren gräslök
1-2 krm salt
svartpeppar
Gör såhär:
1. Skär sillen i bitar
2. Blanda alla ingredienser och blanda sist i sillen.
Sill med vitlök, chili och basilika
3 paket 5-minuterssill (420 g per burk)
2 msk sweet chilisås
1 kruka basilika
1/2 klyfta vitlök
4 dl grekisk yoghurt
skal av 1 riven citron
2 msk olivolja
salt
Svartpeppar
Gör såhär:
1. Blanda sweet chilisås, hackad basilika, pressad vitlök, yoghurt, rivet citronskal och olivolja. Krydda med salt och peppar.
2. Skiva sillen i bitar och blanda i såsen.
Påsk brukar vi nästan alltid fira i sommarstugan, så jag slänger in en bild från påskafton för två år sedan. När påsken var så sen så att man kunde sitta ute i solen :)
