Hej på er!
I söndags så hade jag en riktigt härlig bakdag, vilket resulterade i två olika sorters bullar. En som fylldes med citronkräm och en med mandelmassa och pekannötter med en toscatopping. Jag använde samma vetedeg som jag använde till mina kardemummabullar, den här degen har blivit min grunddeg som jag alltid använder när jag gör bullar och sen har jag börjat experimetera med lite annorlunda fyllningar. Jag gjorde en sats av vetedegen och sen använde jag hälften till citronbullarna och hälften till bullarna med pekannötter. Båda bullarna blev jättegoda och väldigt saftiga. Bilder på hur du gör vetedegen hittar du i den här länken: http://bakamedcc.blogg.se/2016/january/kardemummabullar.html

Vetedeg
Raskdeg:
50 g jäst (rumstemp)
5 dl mjölk (rumstemp)
0,75 dl socker
4 dl vetemjöl
Gör såhär:
1. Smula sönder jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen har löst sig.
2. Rör ner mjöl och socker och låt sedan stå i ca 30 minuter.
Bortgörning:
raskdeg
13,5 dl vetemjöl
0,75 dl vit sirap
0,5 dl socker
1,5 msk kardemumma (jag använder alltid hela kärnor som jag mortlar. Det blir mycket mer smak då)
200 g smör (rumstemp)
1 st äggula (rumstemp)
1 tsk salt
Gör såhär:
Blanda i alla ingredienser i raskdegen och kör med bakmaskin i 20 minuter. Låt sedan jäsa i 40 minuter. Gör under tiden fyllningarna.
Fyllningar
Citronkräm:
50 g citronsaft (1 citron)
90 g socker (1 dl)
90 g socker (1 dl)
15 g äggula (1)
27 g ägg (1/2, Tips för att få ett halvt ägg: Ta och knäck ägget i en skål och vispa ihop med en sked och häll därefter i hälften)
25 g smör
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
1 tskvaniljsocker
Gör såhär:
1. Blanda äggula och ägg i en bunke.
2. Häll i citronsaften i en kastrull tillsammans med socker. Koka upp och häll sedan över äggsmeten under omrörning. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen igen. Värm tills det börjar tjockna men var noga med att röra hela tiden så att det inte blir äggröra. Häll över i en annan bunke och blanda i smöret. Plasta tät med plastfolie och låt svalna!
3. När lemoncurden är sval så blandar du den med smör, florsocker och vaniljsocker.

Pistage- och mandelmassa:
80 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
3/4 msk vaniljsocker
3/4 dl hackade pekannötter
en liten skvätt vatten
Gör såhär:
Riv mandelmassan grovt och blanda med de övriga ingredienserna till en slät kräm.

Utbakning
1. Dela degen i två delar (om du har två olika fyllningar)
2. Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen.

3.1 Om du vill ha tvinnade bullar så viker du degen dubbel och skär remsor som du sedan tvinnar och virar till en rulle. (se bilderna nedan hur du göra)





3.2 Om du vill ha vanliga rullade bullar så rullar du bara ihop degen och delar sen i lagom storlek. Vik in änden på bullen under så att bullen håller formen när den jäser.


4. Lägg bullarna på plåt och låt sedan jäsa under bakduk i 60-90 minuter beroende på hur varmt det är hemma hos dig. Är det varmt så kommer de jäsa fortare. Du kan testa om de är färdigjästa genom att tryck lite försiktigt på en av bullarna, stannar fingertrycket kvar i bullen så är de klara för gräddning. Under tiden som bullarna jäser så kan du göra toscatoppingen.
Toscatopping:
50 g smör
1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g pekannöter
Gör såhär:
1. Hacka pekannötterna och blanda sedan med de övriga ingredienserna i en kastrull.
2. Värm försiktigt på spisen tills allt blandat sig och tjocknat lite. Det får inte koka!

Gräddning:
1.1 Citronbullarna penslar du med uppvispat ägg som du blandar med lite vatten och strör sedan på lite pärlsocker.
1.2 På pekannötbullarna brer du på toscafyllningen.
2. Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 10 minuter.





