Hej på er!
 
Idag har jag haft en ledig dag och nyttjat den till fullo med bullbak dagen till ära. Den här gången provade jag att göra med en helt ny typ av deg som jag inte har testat innan, nämligen en briochedeg. Briochedeg är ett mellanting mellan smördeg och vetedeg och fransmännens svar på vår vetedeg. Eftersom det är mycket smör så får bullen en krispig yta med en mjuk insida. Lite som kanelbullarna på pressbyrån om ni har provat dom :) Briochedegen har i grunden ingen ren vätska utan det enda man har är mjukt smör och ägg. Degen ska jäsa rättså lång tid så därför är det bäst att göra grunddegen kvällen innan och sen låta den stå och jäsa över natten. 
 
 
Jag hittade två varianter av fyllningar som jag provade den här gången, båda med äpple. Båda bullarna har samma grundfyllning med kanel, mandelmassa, smör och vaniljsocker. Mandelmassa är ett måste i kanelbullar för att få en saftig och god fyllning och sen ska det vara riktigt mycket kanel så att man får mycket smak. Sen har jag gjort en bulle med äppelkräm och en bulle med vaniljkräm och äppelbitar. 
 
När jag gör bullar så gör jag nästan alltid nåt typ av knyte. Knyten gör ofta att bullen håller sig saftigare jämfört med vanliga rullade snäckor. Den här gången såg jag en ny teknik som såg rolig ut och väldigt fin. Det är enklare än vad man tror eftersom man gör ett treslag, fixar ihop en fläta och sedan rullar runt flätan runt grunden. Riktigt fina små kanelbullefågelbon som man kan fylla med vad man vill (vaniljkräm, blåbärskräm, hallonkräm, rabarberkräm, lemoncurd, äppelkräm). 
 
Och kom nu ihåg det viktigaste när det gäller att baka bullar: Använd mjukt smör, inte smält och snåla absolut inte med fyllningen!! 
 
Briochedeg
210 g ägg (ca 4 st)
690 g vetemjöl special (11,5 dl)
90 g socker (1 dl)
30 g jäst 
14 g havssalt
200 g mjölk (2 dl)
225 g smör, rumstemperatur
Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser förutom smöret.
2. Arbeta degen i en bakmaskin i 5 minuter på medelhastighet och öka sedan hastigheten och låt den gå i 10 minuter. 
3. Tillsätt smöret lite i taget och låt det gå in ordentligt i degen. Degen ska vara glansig, elastisk och rättså kletig när den är klar. Lägg degen i en bunke, plasta och ställ in i kylen i 6-12 timmar (gärna över natten). 
4. Ta ut degen i rumstemperatur en stund innan. Under tiden kan du göra krämerna och fyllningen. 
      
 
Fyllning
200 g mandelmassa
10 g vaniljsocker (1 msk)
30 g kanel (0,5 dl)
150 g smör, rumstemperatur
Gör såhär:
1. Fördela mandelmassan i en bunke
2. Tillsätt lite smör i taget tills du har fått en slät smet
3. Tillsätt kanel och vaniljsocker och rör slätt. 
 
Vaniljkräm
100 g mjölk
25 g socker
20 g äggula (1-2 st)
7,5 g majsstärkelse (maizena)
1 tsk vaniljsocker
20 g smör
Gör såhär:
1. Blanda mjölk och vaniljsocker i en kastrull. 
2. Blanda äggula, socker, vaniljsocker och maizena i en bunke. 
3. Koka upp mjölken. Häll över ägguleblandningen och rör kraftigt.
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills det tjocknat. 
5. Häll upp i en skål och tillsätt smöret. Plasta tätt och låt svalna. 
 
Äppelkräm
2 äpplen, gärna svenskt, jag använde Aroma
1 tsk vaniljsocker
45 g socker (0,5 dl)
25 g vatten (0,25 dl)
0,5 citron, saften
9 g potatismjöl (0,75 msk)
12,5 g vatten (1 msk) till potatismjölet
Gör såhär:
1. Skala äpplena och dela i mindre bitar
2. Blanda äpplena, vaniljsocker, socker, vatten och citron i en kastrull. 
3. Låt småputtra i ca 5 minuter tills äpplena är mjuka
4. Mixa med en stavmixer och ställ tillbaka på plattan. 
5. Blanda potatismjölet och vattnet och häll i krämen under omrörning. Låt småputtra tills krämen tjocknat. Häll upp i en skål, plasta tätt och låt svalna. 
  
 
Montering
Deg
Kanelfyllning
Äppelkräm
Vaniljkräm
Pärlsocker
Ägg
0,5-1 äpple, skuret i små tärningar, gärna svenskt t.ex. Aroma
Gör såhär:
1. Kavla ut degen 3-4 mm tjock och bred ut fyllningen på 2/3 av degen. 
2. Vik ihop som ett treslag där delen utan fyllning är överst. 
3. Dela i lagom stora bitar och gör snurror, flätor, knutar, twistade eller vad du vill. 
4. Lägg på en plåt med bakpappar och låt jäsa 1,5-2 timmar under bakduk. 
5. Pensla bullarna med uppvisat ägg (tillsätt lite vatten för att göra den lättare att pensla) och strö över pärlsocker.
6. Lägg äppelkrämen och vaniljkrämen i varsin påse och spritsa i äppelkräm i hälften av bullarna och vaniljkräm i hälften av bullarna. Lägg några äppelbitar ovanpå vaniljkrämen. 
7. Grädda bullarna mitt i ugnen på 190°C i 10-18 minuter beroende på typ av ugn. 
 
  
 
 
 
           
                                         
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress