Hej på er!
Roy Fares har ju kommit igång med ett nytt bakprogram på kanal 5, "Roy i amerika". Älskar det! jag provade ett av hans recept för nån vecka sen, men tog bort några saker för att de inte skulle bli för mäktiga. De här är helt magiska! Jag tog med dom till jobbet och de var helt klart uppskattade. och det är inte så jobbigt ocu krångligt att fritera som många tror. De här slängde jag ihop en dag efter jobbet.
Receptet ger 20-30 stycken beroende på hur stora du gör. De är fyllda med vaniljkräm och äppelkräm. Men du kan fylla dom med vad du vill.
Munkar
250 g mjölk (2,5 dl)
85 g socker (1 dl)
18 g vaniljsocker (2 msk)
5 g bakpulver (1 tsk)
7 g salt (1 tsk)
50 g jäst
120 g smör (rumstemp)
110 g ägg (2 st)
690 g vetemjöl (11 1/2 dl)
1 1/2 L vegetabilisk olja till fritering
Gör såhär:
1. Arbeta samman alla ingredienser i en bakmaskin. Kör först på lägre hastighet i 5 minuter. Kör därefter i 10-15 minuter på högre hastighet.
2. Låt degen vila i 30 minuter under en handduk eller platsfolie.
3. Kavla ut degen så att den är ca 1,5 cm tjock.
4. Stansa ut cirklar i degen, ta ett glas eller liknande om du inte har en kakform. Lägg dom på en plåt och låt jäsa under plastfolie 1,5-2 timmar. (Gör under tiden vaniljkrämen och äppelkrämen. Se recept här nedanför)
5. Hetta upp oljan till 180 grader. Ha locket till kastrullen redo hela tiden om det skulle börja brinna i oljan, då kan du bara lägga på locket och kväva elden.
6. Fritera munkarna så att de blir gyllenbruna. Lägg dom på hushållspapper och låt dom rinna av en stund. Lägg dom därefter på ett galler och låt svalna.
7. Häll över äppelfyllningen och vaniljkrämen i varsin påse, gärna med spritstyll. Klipp hål så att du får en spritspåse.
8. Gör hål i munkarna på sidan med en kniv eller liknande.
9. Spritsa i vaniljkrämen och äppelkrämen i munkarna och njut!!









Äppelfyllning
2 äpplen
85 g socker (1 dl)
50 g vatten (1/2 dl)
5 g vaniljsocker (1/2 tsk)
1 tsk malen kanel
1/2 msk maizena
1 msk smör
Gör såhär:
1. Skala äpplena och skär dom i bitar.
2. Koka samman äppelbitarna, socker, vatten och vaniljsocker tills äpplena är mjuka.
3. Rör ut maizenan i lite vatten.
4. Tillsätt maizenan och kanelen.
5. Rör i smöret
6. MIxa med stavmixer och låt svalna.

Vaniljkräm
60 ä äggula (4 st)
85 g socker (1 dl)
25 g maizena (1/2 dl)
2 tsk vaniljsocker (alt. 1 vaniljstång)
250 g mjölk (2,5 dl)
25 g smör
Gör såhär:
1. Blanda äggulerna, sockret och maizena i en bunke.
2. Häll mjölk och vaniljsocker i en kastrull och låt detta koka upp.
3. Häll mjölken över äggulesmeten och rör samtidigt. När det har gått ihop så häller du tillbaka allt i kastrullen.
4. Koka detta på svag värme under 2-3 minuter så att det tjocknar.
5. Ta av från plattan och tillsätt smöret. Låt svalna.