1 december 2018

Saffransbullar

Bullar Jul

Hej på er! 
Jag bakade saffransbullar redan för några veckor sen men tänkte att jag skulle lägga upp receptet till er. Det kan vara de bästa saffransbullarna jag har gjort :) helt fantastiska! 

Saffransbullar 
Tips är att lägga russinen i vatten någon timme innan, då suger de inte upp vätska från degen. Man kan också låta saffranet ligga och dra i lite konjak några dagar innan för att få ut ännu mer saffranssmak. 

Fördeg 
500 g mjölk (5 dl), rumstempererad
50 g jäst
1 g saffran 
520 g vetemjöl (8,5 dl) 

Gör såhär:
1. Lös upp jästen i lite mjölk
2. Tillsätt de övriga ingredienserna 
3. Kör i bakmaskin i 5 minuter
4. Låt degen vila i 15-20 minuter

Deg
150 g rumstempererat smör
170 g socker (2 dl) 
2 g salt (2 krm)
320 g vetemjöl (5,5 dl) 

Gör såhär:
1. Tillsätt alla ingredienserna till fördegen
2. Kör i bakmaskin i ca 15 min tills degen är len och glansig. 
3. Låt degen vila i 20-30 minuter. 
Gör under tiden fyllningen 

Fyllning 
250 g mandelmassa
1-2 msk socker 
3 g vaniljsocker
120 g rumstempererat smör

Gör såhär:
1. Blanda mandelmassa, socker och vaniljsocker
2. Tillsätt lite smör i taget tills du har en slät röra

Utbakning
Uppvispat ägg
Strösocker och/eller mandelflarn
Blötlagda russin 
Ev apelsinzest 

1. Kavla ut degen till en rektangel
2. Bred på fyllningen, strö över grovhackade russin och strö ev lite apelsinzest. 
3. Vik kortsida mot kortsida och skär remsor som du snurrar till bullar.
4. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa under duk i 1,5-2 h
5. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och/eller mandelflarn.
6. Grädda på 200 grader, mitt i ugnen i 13-15 minuter 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress