Hej på er!
Till dagens frukost blev det bland annat den här smoothien med: banan, hallon, blåbär, ingefära, lite färsk chili, havremjölk och naturell yoghurt 😋
Förra helgen så provade vi att göra egen pizza helt och hållet, alltså med egen botten också. Gör helst degen kvällen innan eller på morgonen och låt den jäsa i kylen. Det blir mycket mer smak på degen då och den blir lättare att kavla ut. Jag använde en pizzasten som jag lägger i ugnen innan så den hinner bli varm. Det blir verkligen skillnad på krispighet så tips om du ofta gör pizza.
Pizzadeg
440 g vatten
600 g mjöl (ex vetemjöl special)
16 g salt
2 g jäst
Gör såhär:
1. Lös upp jäst och salt i vattnet
2. Tillsätt mjölet och blanda för hand eller maskin tills den är smidig och elastisk.
3. Låt den jäsa övertäckt antingen 24 timmar i kylen eller 12 timmar i rumstemp.
4. Dela degen i 4 bollar. Mjöla bordet och kavla ut bollarna. Se till att hela tiden ha bra med mjöl under så att den inte fastnar i bordet sen.
5. Lägg på den fyllning du vill ha.
6. Lägg pizzan på plåt med bakpapper eller på en pizzasten.
7. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i 15 minuter.
Vi hade följande fyllning: creme fraiche på botten, skivad kokt färskpotatis, rödlök, grönkål, honung, pressad vitlök och riven ost. Snåla inte med creme fraichen på botten. Det var första gången vi provade att göra egen pizza blanco (som jag i somras lärde mig att pizzor med creme fraiche och utan tomatsås heter) och vi ska absolut göra det igen men då utveckla smakerna ännu mer. Dessutom ska vi försöka göra pizzorna runda nästa gång 😂


