Hej på er!
 
Jag har inte riktigt hunnit få upp receptet på saffransbullarna som jag gjorde till advent i år. Jag provade ett nytt recept som liknar receptet för de bullar som jag gjorde för ett tag sen. Man låter degen vila i kylen och sen jäser de bara en gång ordenligt. Här är några huvuddrag för att få riktigt bra saffransbullar
 
  • Blanda ut saffranet med någon typ av sprit (rom eller konjak), gärna någon vecka innan men någon dag innan är också bra. Förvara i en glasburk i kylen. Detta ger att du får mycket mer saffranssmak och även mycket gul färg. 
  • Om du vill ha russin i så lägg dom i vatten någon timme innan så att de blöter upp sig. Annars är risken att de suger åt sig av degvätskan och gör bullarnan torra. 
  • Bearbeta degen relativt länge i bakmaskin så degen blir elastiskt. Det är bra att göra detta för att de inte ska bli kompakta.
  • Använd kall degvätska och låt degen vila/kylas i kylskåp så jästen får komma igång långsamt
  • När man har bakat ut bullarna så jäser man dom som vanligt. Fast jag använder ugnen till jäsning. Sätt då ugnen på den lägsta temperaturen (50 grader), sätt en behållare med vatten längst ner i ugnen. Sätt in plåtarna i ugnen och stäng av ugnen. På detta sätt får du som ett fuktigt jässkåp.
  • Pensla bullarna med sockerlag direkt när de har gräddats för att på så sätt bevara all fukt i bullen. Om du vill få ännu mer smak i bullen så kan du tillsätta 0,5 g saffran och lite vanilj i sockerlagen. 
  • Använd bullformar. Detta för att bullen ska hålla formen och för att fyllningen inte ska rinna ut ur bullen. 
 
Saffransdeg
2-3 g saffran
50 g jäst 
315 g kallt vatten
800 g vetemjöl special
140 g socker
140 g kallt smör
11 g salt
1 litet ägg
 
Fyllning 
250 g mandelmassa
100 g smör
30 g vatten 
 
Sockerlag
1 dl strösocker
1 dl vatten
 
Gör såhär:
 
1. Blanda ut jästen i vattnet. 
2. Blanda i resten av ingredienserna. Smöret kan du dela i mindre kuber innan du lägger i det. 
3. Kör i bakmaskinen på låg hastighet i cirka 5 minuter. 
4. Öka hastigheten till medel och kör ytterligare 5-10 minuter. 
5. Ta upp degen från bunken och platta ut degen lite grann. Plasta in degen och lägg den på en           bricka/fat. Lätt in i kylen i 1-2 timmar tills degen är kall. Gör under tiden fyllningen och                       sockerlagen.
6. Sockerlag: Koka ihop vatten och socker i en kastrull. Låt lagen svalna. 
7. Fyllning: Mjuka upp mandelmassan och tillsätt smöret i tre omgångar. Avsluta med att tillsätta         vattnet. 
8. Ta ut degen ur kylen. Tryck försiktigt på degen så att du får bort ev luftbubblor och underlätta
     kavlingen. 
9. Lägg degen på ett mjölat bord. Kavla ut degen till ca 50x50 cm och ca 5 mm tjock. Lyft degen  
    några gånger under kavlingen så att spänningarna släpper i degen och även för att kunna lägga       mer mjöl under så att den inte fastnar. 
10. Bred på fyllningen
11. Vik över en tredjedel av degen och därefter över den andra tredjedelen. Kavla ut degen till ca           70x30 cm stor rektangel. 
12. Skär remsor av degen som är ca 1-1,5 cm breda. Snurra ihop till bullar och lägg i bullformar på         en plåt.
13. Låt jäsa i 1-2 timmar. Bullarna ska bli ca dubbelt så stora. 
14. Sätt ugnen på 250 grader (eller 220 grader varmluft) och låt den komma upp i temperatur. 
15. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
16. Sänk temperaturen på ugnen till 210 grader (eller 190 grader varmluft) och baka bullarna mitt i         ugnen i 8-10 minuter. 
17. Ta ut bullarna och pensla dom direkt med sockerlag. 
 


 











I. Beckeman

Jättegoda!

Kent

Dessa kan man äta året om

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress