Hej på er!
Den här pärontårtan gjorde jag till Simon när han fyllde 30 för några veckor sen. Den blev riktigt saftig och god :) Så jag kan verkligen rekommendera att ni provar den här! 
 
Tårtbotten
4 ägg
170 g socker (2 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
 
Gör såhär:
1. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver i en bunke. 
2. Blanda ägg och socker i en värmetålig bunke och sätt över ett vattenbad. Värm tills det är fingervarmt och tills du känner att det inte är några sockerkorn kvar. 
3. Ta av från vattenbadet och vispa direkt med elvisp tills smeten är vit och fluffig (ca 5 min). 
4. Sikta i omgångar i mjölblandningen och vänd försiktigt runt med en slickepott. 
5. Smörj och mjöla en rund springform (ca 24 cm i diameter). Klipp ut bakpapper i en cirkel som passar botten av formen och lägg i. Häll därefter i smeten. 
6. Grädda mitt i ugnen på 200°C i 20-23 minuter. Känn med en sticka när den är torr. Vänd den gärna direkt upp och ner eller tryck lätt på ovansidan av botten så att upphöjningen försvinner och du får en plan tårta. Låt svalna.
 
          
 
Päronfyllning
Den här päronpurén spontanade jag fram så inte så noga med recept. 
Ca 3 päron (ta gärna mogna så att de är lätta att puréa)
1 msk vatten
Ev lite syltsocker/vanligt socker beroende på hur söta päronen är, smaka dig fram. Jag tyckte päronen var så söta i sig så jag struntade i sockret. 
 
Gör såhär:
1. Skala och dela päronen i mindre bitar
2. Tillsätt en skvätt vatten
3. Mixa grovt med en stavmixer
4. Tillsätt ev lite socker/syltsocker. 
5. Låt småputtra i 5 min,
6. Häll upp i en skål och plasta tätt med plastfolie
 
       
 
 
Vaniljkräm
60 g äggula (4)
85 g socker (1 dl)
25 g maizena (0,5 dl)
1,5-2 tsk vaniljsocker
250 g mjölk (2,5 dl)
20 g smör
 
Gör såhär:
1. Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. 
2. Koka upp mjölk tillsammans med vaniljsocker
3. Häll mjölken över äggulesmeten samtidigt som du rör kraftigt. 
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt koka upp under kraftig omrörning (det bränns lätt)
5. När det kokat upp så låter du det koka på svag värme under ständig omrörning i ca 2 min.
6. Häll i en skål
7. Blanda i smöret och plasta tätt med plastfolie så att du slipper få en hinna på krämen.
 
Kräm- och pärongrädde
5 dl grädde
Ca 1/4 av vaniljkrämen
Ca 1/4 av päronpurén
 
Gör såhär:
1. Häll upp grädden i en skål
2. Tillsätt vaniljkrämen och päronpurén. (det är inte så noga hur mycket av dessa du tar)
3. Vispa blandningen lätt. 
 
Marsipantäcke
Jag använde ett färdig marsipanlock men jag tror att jag kommer använda marsipan och kavla ut själv nästa gång. Så mycket smidigare. 
 
Chokladstrykning
100 gram vispgrädde
100 gram mörk choklar
 
Gör såhär:
1. Värm grädden i en kastrull, men den ska inte koka.
2. Hacka under tiden chokladen och lägg i en skål
3. Häll över den varma grädden och rör tills det blir en slät kräm. 
 
Montering
1. Dela tårtbotten i 3 delar.
2. Börja med en tårtbotten längst ner.
3. Stryk på vaniljkräm. Lämna en centimeter längst ut vid kanten. När du lägger på nästa botten så kommer den ändå tryckas ut.
4. Lägg på botten nr 2
5. Stryk på päronpurén. Lämna även yttersta centimetern fri vid ytterkanten.
6. Lägg ett tunt lager av krämgrädde ovanpå päronpurén
7. Lägg på botten nr 3.
8. Lägg en stor klick krämgrädde ovanpå och börja stryk grädden så att den blir en kulle ovanpå botten. Stryk även krämgrädde på sidorna. Börja ovanifrån så att de inte blir smulor från bottnarna i grädden. 
9. Ta fram marsipanen. Om du behöver kavla ut den något så använd mjöl under. När den är bra storlek så rulla upp den på kaveln. Rulla långsamt ut över tårtan. Stryk med händerna runt så att du får bort veck. Skär bort överbliven marsipan. 
10. Gör chokladstyrkningen och stryk tårtan med sked/pensel/bakpensel eller vad du tycker är smidigast. 
 
Jag tycker det godaste är att göra den dagen innan så att den får stå och suga till sig all smak. Så antingen kan du vänta med marsipanlocket till samma dag du ska servera den eller så går det bra att göra även det dagen innan. Se då till att du förvarar den i en tårtkupa eller liknande. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress