Hej på er!
 
Här har ni en riktigt god och lyxig efterrätt eller paj till fika. Perfekt som nyårsdessert! Det är några moment att göra men inte så komplicerat bara man följer instruktionerna. Men den ser rätt avancerad ut och lätt att imponera med både när det gäller utseende och smaken. Pajen består av en pajdeg som man gör av en mördeg. Själva fyllningen är en lemoncurd (citronkräm) och sen toppar man det hela med en italiensk maräng. 
 
Pajdeg
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
120 g smör kallt
15 g äggula (1 st)
En nypa smör
 
Gör såhär:
1. Dela smöret i mindre bitar. 
2. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna tills degen precis går ihop till
    en deg. 
3. Slå in degen med plastfolie och låt den vila i kylen minst 20 minuter. Den blir enklare att kavla då. 
4. Ta ut degen från kylen och veckla ut plastfolien. Pudra lite mjöl över degen. Ett bra tips är att låta
    degen ligga på plastfolien när du kavlar ut den, det blir enklare att flytta degen till formen då. 
5. Kavla ut degen så att den är större än själva formen, ca 3 mm tjock. Lyft över degen till formen och
    tryck till degen i kanterna med händerna. Rulla kaveln över kanterna så får du bort den överflödiga
    degen och jämna kanter. 
6. Sätt in formen med deg i frysen minst 10 min. Ju längre den står i frysen desto bättre kommer den
    hålla formen när den gräddas i ugnen. Du kan dessutom göra pajdegen dagen innan och låta den
    stå i kylen över natten om du vill förbereda. 
7. Nagga skalet med en gaffel. 
8. Grädda skalet mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, tills det är gyllenbrunt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Citronkräm
5 g gelatinblad
175 g ägg (3-4 st)
Skal från ca 3 citroner
150 g citronsaft (ca 3 st)
225 g strösocker
100 g smör
 
Gör såhär:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter så de blir mjuka. 
2. Lägg äggen i en skål och rör lätt tills de är blandade. 
3. Värm citronjuice, citronskal och socker i en kastrull. Häll detta, lite i taget, över äggen samtidigt
    som du rör ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm tills det tjocknar och blir en kräm. Var
    noga med att röra hela tiden så att det inte bränns eller blir äggröra. 
4. Krama ur gelatinet och rör ner i krämen. Du kan sila krämen om det är mycket klumpar i den. 
5. Låt krämen svalna lite innan du rör ner smöret.Vispa eller mixa krämen slät. 
6. Fyll pajskalet med citronkrämen. Låt stå i kylen tills krämen stelnat. 
 
 
 
 
Italiensk maräng 
190 g strösocker
100 g vatten
100 g äggvita (3-4 st)
En nypa strösocker
 
Gör såhär:
1. Koka upp 190 g socker med vattnet till 120-125°C. Blanda äggvitan och en nypa socker och börja
    vispa dessa på medel hastighet när sockerlagen är 110°C. 
2. När sockerlagen är 120-125°C häller du i en fin stråle ner denna i äggvitorna. Låt vispen gå på
    lägsta växeln när du gör detta. När du har hällt i all sockerlag så höjer du hastigheten på vispen i
    någon minut. Sänk sedan till en låg hastighet och kör tills massan är kall. 
3. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa ut marängen ovanpå citronkrämen. 
4. Bränn av marängen med en brännare. 
    Alternativt så kan du bränna marängen i ugnen på 250 grader (övervärme/grillfunktion) i ca 5                  minuter tills marängen är gyllene.  
 
 
 
 
 
 
 
I. Beckeman

Så vacker! Låter som godaste gott.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress