Hej på er!
 
Har gått över från att bara baka filmjölkslimpa till att nu göra kalljästa frallor. Kalljästa frallor är hur smidigt som helst att göra. Det tar 10 min att förbereda på kvällen och sen 10 minuter att förbereda på morgonen och sen ugnstiden på det. Perfekt när man har en ledig dag eller till helgen. Eller varför inte göra degen på morgonen innan jobbet och sen baka frallorna på kvällen. Ja hur som så kan man göra det som passar en själv och ändå lyckas få nybakade frallor. När man kalljäser bröd så får brödet mycket mer smak, frasigare yta och texturen på brödet är bara fantastiskt!
 
Idag blev det frallor med bland annat dinkel, rågsikt och blötlagda russin. Men jag brukar ta olika ingredienser varje gång jag gör dom. Det är bara prova dig fram med olika smaksättningar, mjölsorter etc. Bra att tänka på när man använder torkade frukter är att lägga dom i vatten en stund innan så att de inte suger upp vätskan i brödet och gör brödet torrt. Det finns ju en hel massa olika mjölsorter som man kan använda så experimentera lite i mjölhyllan i affären. Förra gången använde jag grahamsmjöl istället för durummjöl och vetemjöl-special-fullkorn istället för rågsikt. Du kan också tillsätta lite brödkryddor om du vill ha med smak på brödet. Bilderna är från förra baket. 
 
Kalljästa frukostfrallor
50 gram jäst
1 L ljummet vatten
60 g olja
1 msk salt
2 dl havrekli eller vetekli
2 dl vetekross eller rågkross
13-14 dl mjöl (5 dl dinkelmjöl och 8-9 dl rågsikt)
1 dl linfrön
1 dl torkad frukt/bär eller 1 riven morot
 
Gör såhär:
1. Lös upp jästen i vattnet.
2. Häll i resterande ingredienser och blanda till en jämn smet. 
3. Låt stå 20 minuter i rumstemperatur för att jäsningen ska komma igång. 
4. Ställ in i kylen över natten eller minst 8 timmar. 
5. Ta ut från kylen och häll upp degen på mjölat bord. Dela degen i lagom stora bitar och lägg på en plåt med bakpapper. 
6. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter tills de är gyllene. Om du vill ha ännu mer krispigare yta på frallorna så kan du spraya lite vatten i botten av ugnen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress