Hej på er!
 
Jag tror ni inte har missat att jag har en grej för citronpajer. Balansen mellan den syrliga citronen och den lena, söta marängen är svårslagen. Jag hittade ett recept från Tea Malmegård för ett tag sen som liknar den traditionella citronmarängpajen men istället för att göra en lemon curd (citronkräm) så gör man en citronblandning som man bakar i pajskalet. Annars är receptet precis det samma som den traditionella. 
 
Pajdeg
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
120 g smör kallt
15 g äggula (1 st)
En nypa smör
 
Gör såhär:
1. Dela smöret i mindre bitar. 
2. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna tills degen precis går ihop till
    en deg. 
3. Slå in degen med plastfolie och låt den vila i kylen minst 20 minuter. Den blir enklare att kavla då. 
4. Ta ut degen från kylen och veckla ut plastfolien. Pudra lite mjöl över degen. Ett bra tips är att låta
    degen ligga på plastfolien när du kavlar ut den, det blir enklare att flytta degen till formen då. 
5. Kavla ut degen så att den är större än själva formen, ca 3 mm tjock. Lyft över degen till formen och
    tryck till degen i kanterna med händerna. Rulla kaveln över kanterna så får du bort den överflödiga
    degen och jämna kanter. 
6. Sätt in formen med deg i frysen minst 10 min. Ju längre den står i frysen desto bättre kommer den
    hålla formen när den gräddas i ugnen. Du kan dessutom göra pajdegen dagen innan och låta den
    stå i kylen över natten om du vill förbereda. 
7. Nagga skalet med en gaffel. 
8. Grädda skalet mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, tills det är gyllenbrunt. Låt svalna. 
 
 
 
 
 
 
 
Citronfyllning
400 g kondenserad mjölk (sötad, 1 burk)
1,5 dl citronjuice (ca 3-4 citroner, 150 g)
Skal från citronerna
3 ägg
2 äggulor
 
Gör såhär: 
 
1. Blanda den kondenserade mjölken, citronsaft och citronskal.
2. Rör försiktigt i äggen och äggulorna. 
3. Låt blandningen stå och dra i 15 minuter 
4. Sila blandningen för att få bort citronskal och ev äggrester
5. Häll blandningen i det avslandade pajskalet. 
6. Grädda mitt i ugnen på 190 grader (170 grader varmluft) i 12-15 minuter. 
Låt svalna helt innan du spritsar på den italienska marängen. 
 
 
 
 
Italiensk maräng 
190 g strösocker
100 g vatten
100 g äggvita (3-4 st)
En nypa strösocker
 
Gör såhär:
1. Koka upp 190 g socker med vattnet till 120-125°C. Blanda äggvitan och en nypa socker och börja  vispa dessa på medel hastighet när sockerlagen är 110°C. 
2. När sockerlagen är 120-125°C häller du i en fin stråle ner denna i äggvitorna. Låt vispen gå på lägsta växeln när du gör detta. När du har hällt i all sockerlag så höjer du hastigheten på vispen i någon minut. Sänk sedan till en låg hastighet och kör tills massan är kall. 
3. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa ut marängen ovanpå citronkrämen. 
4. Bränn av marängen med en brännare. 
 Alternativt så kan du bränna marängen i ugnen på 250 grader (övervärme/grillfunktion) i ca 5 minuter tills marängen är gyllene.  
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress