
För någon vecka sen provade jag en ny variant av citronmarängpaj. Jag bytte ut citroncurden (krämen) mot en rabarbercurd och tillsatte lite mandel till pajskalet. Ovanpå blev det som vanligt en italiensk maräng. Riktigt riktigt gott blev det 😋 så vet ni inte vad ni ska göra med alla rabarber så kan jag verkligen rekommendera den här pajen.
Jag gjorde minipajer den här gången men går lika bra att göra i stor form. Till mandelmjölet tog jag 1/2 dl mandel och mixade fint.
Pajskal med mandel
120 g vetemjöl (2 dl)
30 g mandelmjöl (ca 1/2 dl)
25 g maizena (ca 1/2 dl)
60 g florsocker (1 dl)
65 g kallt smör
35 g ägg (1/2 eller ett litet)
Ägg till pensling av skal
Gör såhär:
1. Mixa alla ingredienser till degen förutom äggen i en matberedare. Har du ingen går det lika bra att nypa ihop för hand. Degen ska precis gå ihop.
2. Tillsätt ägget.
3. Slå in degen med plastfolie och låt den vila i kylen minst 30 minuter. Den blir enklare att kavla då.
4. Ta ut degen från kylen och veckla ut plastfolien. Pudra lite mjöl över degen. Ett bra tips är att låta degen ligga på plastfolien när du kavlar ut den, det blir enklare att flytta degen till formen då.
5. Kavla ut degen så att den är ca 3 mm tjock. Stansa ut cirklar av deg och klä små formar. Överbliven deg kan du frysa in och använda till småpajer eller baka som kakor.
6. Sätt in formarna med deg i frysen minst 10 min. Ju längre den står i frysen desto bättre kommer den hålla formen när den gräddas i ugnen.
7. Nagga skalet med en gaffel.
8. Grädda skalet mitt i ugnen på 175 grader varmluft i ca 10-15 minuter, beroende på storlek, tills skalen fått lite färg. Ta ut pajskalen ur ugnen och pensla insidan av skalet med uppvispat ägg. Grädda ytterligare 5 minuter. Detta gör att skalet får ett skyddande skikt mot krämen som du ska lägga i skalet.
Ta ut skalen från ugnen och låt svalna helt.




Rabarbercurd
250 g rabarber
50 g vatten (0,5 dl)
135 g socker (1,5 dl)
1 ägg
2 äggulor
50 g smör
Ev lite röd karamellfärg om du vill ha mer färg på krämen
Gör såhär:
1. Hacka rabarberna och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka upp och sjud sen i 5-6 minuter tills rabarbern är helt mjuk. Mixa och sila.
2. Blanda rabarbervätska med socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ över ett vattenbad. Rör hela tiden. När krämen har blivit tjock (ca 84 grader) så tar du bort den från värmen och häller över i en ren skål. Rör ner smöret
3. Plasta tätt med plastfolie och ställ in i kylen för att svalna.
4. Fyll pajskalen med curden.



Italiensk maräng
190 g strösocker
100 g vatten
100 g äggvita (3-4 st)
En nypa strösocker
Gör såhär:
1. Koka upp 190 g socker med vattnet till 120-125°C. Blanda äggvitan och en nypa socker och börja vispa dessa på medel hastighet när sockerlagen är 110°C.
2. När sockerlagen är 120-125°C häller du i en fin stråle ner denna i äggvitorna. Låt vispen gå på lägsta växeln när du gör detta. När du har hällt i all sockerlag så höjer du hastigheten på vispen i någon minut. Sänk sedan till en låg hastighet och kör tills massan är kall.
3. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa ut marängen ovanpå rabarbercurden.
4. Bränn av marängen med en brännare om du vill. Alternativt så kan du bränna marängen i ugnen på 250 grader (övervärme/grillfunktion) i ca 5 minuter tills marängen är gyllene.




