Hej på er!

När simon fyllde år för någon vecka sen fick han önska en tårta. Önskemålet blev päron så då gjorde jag en marsipantårta med päron och vanilj. Eftersom det var annandag påsk så fick den bli påskgul. Jag gjorde en nästan likadan tårta förra året när simon fyllde år men då blev det en chokladstruken marsipantårta. Tycker dock att den här blev ännu godare. Är du sugen på den med choklad så hittar du det receptet här: https://bakamedcc.blogg.se/2019/may/simons-parontarta-2.html
Det här är ett bra grundrecept om du vill göra en marsipantårta. Använd samma botten för alla varianter av marsipantårta. Vaniljkräm och krämgrädde är också bra att ha som grund. Sen kan du tillsätta lite vad du vill. T.ex.
- Päronpure, vaniljkräm
- Bärsylt, vaniljkräm
- Mosade jordgubbar, citronkräm, vaniljkräm
- Pensla botten med saft för ännu mer smak och saftighet (ex flädersaft)
Botten
4 ägg
170 g socker (2 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
Gör såhär:
1. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver i en bunke.
2. Blanda ägg och socker i en värmetålig bunke och sätt över ett vattenbad. Värm tills det är fingervarmt och tills du känner att det inte är några sockerkorn kvar.
3. Ta av från vattenbadet och vispa direkt med elvisp tills smeten är vit och fluffig (ca 5 min).
4. Sikta i omgångar i mjölblandningen och vänd försiktigt runt med en slickepott.
5. Smörj och mjöla en rund springform (ca 24 cm i diameter). Klipp ut bakpapper i en cirkel som passar botten av formen och lägg i. Häll därefter i smeten.
6. Grädda mitt i ugnen på 200°C i 20-23 minuter. Känn med en sticka när den är torr. Vänd den gärna direkt upp och ner eller tryck lätt på ovansidan av botten så att upphöjningen försvinner och du får en plan tårta. Låt svalna.




Päronpuré
Den här päronpurén spontanade jag fram så inte så noga med recept.
Ca 3 päron (ta gärna mogna så att de är lätta att puréa)
1 msk vatten
Ev lite syltsocker/vanligt socker beroende på hur söta päronen är, smaka dig fram. Jag tyckte päronen var så söta i sig så jag struntade i sockret.
Gör såhär:
1. Skala och dela päronen i mindre bitar 
2. Tillsätt en skvätt vatten
3. Mixa grovt med en stavmixer
4. Tillsätt ev lite socker/syltsocker.
5. Låt småputtra i 5 min,
6. Häll upp i en skål och plasta tätt med plastfolie. Ställ in i kylen för att svalna.

Vaniljkräm
60 g äggula (4)
85 g socker (1 dl)
25 g maizena (0,5 dl)
1,5-2 tsk vaniljsocker
250 g mjölk (2,5 dl)
20 g smör
Gör såhär:
1. Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. 
2. Koka upp mjölk tillsammans med vaniljsocker
3. Häll mjölken över äggulesmeten samtidigt som du rör kraftigt.
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt koka upp under kraftig omrörning (det bränns lätt)
5. När det kokat upp så låter du det koka på svag värme under ständig omrörning i ca 2 min.
6. Häll i en skål
7. Blanda i smöret och plasta tätt med plastfolie så att du slipper få en hinna på krämen. Ställ in i kylen för att svalna.

Kräm- och pärongrädde
5 dl grädde
Ca 1/4 av vaniljkrämen
Ca 1/4 av päronpurén
Gör såhär:
1. Häll upp grädden i en skål
2. Tillsätt vaniljkrämen och päronpurén. (det är inte så noga hur mycket av dessa du tar)
3. Vispa blandningen lätt.
Marsipan
Jag köpte en korv med marsipan som jag färgade med några droppar gul hushållsfärg. Ställ in marsipanen i kylen en stund efter att du har knådat in färgen i marsipanen så är den inte så kletig sen när du ska kavla ut den.
Det går också jättebra att köpa färdig utkavlad marsipan.
Montering
1. Dela tårtbotten i 3 delar.
2. Börja med en tårtbotten längst ner.
3. Stryk på vaniljkräm. Lämna en centimeter längst ut vid kanten. När du lägger på nästa botten så kommer den ändå tryckas ut.
4. Lägg på botten nr 2
5. Stryk på päronpurén. Lämna även yttersta centimetern fri vid ytterkanten.
6. Lägg ett tunt lager av krämgrädde ovanpå päronpurén
7. Lägg på botten nr 3.
8. Lägg en stor klick krämgrädde ovanpå toppen och börja stryk grädden så att den blir en kulle ovanpå botten. Kullen är viktig att få till för att få en fin toppig marsipantårta. Stryk även krämgrädde på sidorna. Börja ovanifrån så att de inte blir smulor från bottnarna i grädden.
9. Ta fram marsipanen. Använda mjöl när du kavlar ut marsipanen för att den inte ska fastna på bordet eller kaveln. När den är bra storlek så rulla upp den på kaveln. Rulla långsamt ut över tårtan. Stryk med händerna runt så att du får bort veck. Skär bort överbliven marsipan.
Gå in på min instagram "bakamedcc" så har jag lagt upp en film där jag lägger på marsipanen på tårtan 😊
Jag tycker det godaste är att göra den dagen innan så att den får stå och suga till sig all smak. Så antingen kan du vänta med marsipanlocket till samma dag du ska servera den eller så går det bra att göra även det dagen innan. Se då till att du förvarar den i en tårtkupa eller liknande.









Vad vacker tårtan var!